Linkovi

Apelacioni sud odbio žalbu novinara Martinovića osuđenog za šverc droge, odluku oštro kritikovali Reporteri bez granica


ARHIVA - Crnogorski novinar Jovo Martinović
ARHIVA - Crnogorski novinar Jovo Martinović

Apelacioni sud Crne Gore odbio je žalbu odbrane istraživačkog novinara Jova Martinovića, koga je prethodno Viši sud osudio na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika, i pored oštrih osuda međunarodnih organizacija za zaštitu novinara, potvrdio je Martinović Glasu Amerike.

Martinović je podsjetio da ga je Viši sud 8.oktobra 2020. osudio za šverc narkotika, a oslobodio prvobitne optužbe za stvaranje kriminalne organizacije, pa mu je kazna sa 18 smanjena na 12 mjeseci.

“Nastaviću da se borim za istinu. Ovo je još jedna dokaz zarobljenosti pravosuđa i nepostojeće pravde”, rekao je Martinović, najavljujući žalbu Ustavnom sudu.

On je rekao da je sud napravio niz propusta, navodeći da mu je sudila sutkinja koja je učestvovala u vijeću koje mu je odredilo pritvor, da nikada nije dobio spise predmeta, te da svjedok-saradnik na osnovu čijeg svjedočenja mu je suđeno nije procesuiran zbog šverca narkotika.

“Radio sam kao novinar na filmu i nije moja stvar što rade ljudi s kojima komuniciram. Tako možete bilo koga na svijetu da osudite”, rekao je Martinović.

Nevladina organizacija „Reporteri bez granica“ oštro je na Tviteru osudila odluku Apelacionog suda da odbije žalju Jova Martinovića.

„Reporteri bez granica su šokirani odlukom Apelacionog suda da potvrdi presudu kojom je novinar Jovo Martinović osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog posredovanja u švercu narkotika. To je podsmejevanje pravdi i sramno za zemlju koja želi da se pridruži Evropskoj uniji. Sudije su samo ponovile argumente Višeg suda uprkos nedostatku dokaza protiv novinara što je sam Apelacioni sud primetio 2019. godine. Reporteri bez granica će braniti Jova Martinovića dok ne bude oslobođen svih lažnih optužbi“, navodi se u reagovanju te organizacije.

Novinar Jovo Martinović, koji je sarađivao sa više uglednih zapadnih medija, uhapšen je sa u oktobru 2015. sa još 16 osoba, uključujući i člana međunarodne kriminalne grupe “Pink Panter” Duška Martinovića, pod sumnjom da su švercovali narkotike i formirali kriminalnu organizaciju.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je optužnicu protiv Jova Martinovića, Duška Martinovića i još šest navodnih članova grupe.

Nakon hapšenja, novinar je proveo više od 14 mjeseci u pritvoru, da bi bio pušten nakon zahtjeva Međunarodne federacije novinara i Evropske federacije novinara da mu se omogući fer suđenje i odbrana sa slobode.

Martinović je u prvom postupku osuđen za šverc narkotika i stvaranje kriminalne organizacije, zajedno sa članom međunarodne kriminalne grupe Duškom Martinovićem koji je priznao učešće u švercu sa još nekoliko optuženih.

Jovo Martinović je optužen da je, koristeći poznanstva iz novinarstva, spojio krijumčare droge, iako je na suđenju rekao da je sa Duškom Martinovićem i ostalima imao samo službene kontakte, jer je u to vrijeme snimao dva dokumentarna filma.

Nakon žalbi advokata odbrane, Apelacioni sud je u oktobru 2019. godine, ukinuo osuđujuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, u kome je Jovo Martinović osuđen za šverc droge, a oslobođen za stvaranje kriminalne organizacije.

Martinović, koji je radio za ugledne svjetske medije, uključujući The Economist, Newsday, The Financial Times, Global Post, 2018. godine dobio je međunarodnu nagradu „Piter Mekler“ za hrabro i etičko novinarstvo.

U vrijeme hapšenja, Martinović je radio na terenskim provjerama i pronalaženju izvora za francusku produkcijsku kuću CAPA Presse, koja je tada snimala dokumentarac pod nazivom "Put kalašnjikova".

XS
SM
MD
LG