Linkovi

Crna Gora: Četiri škole evakuisane zbog dojave o bombi, "Muška država" prijeti da će sve škole dići u vazduh


Osnovna škola “21. maj” u Podgorici, 1. aprila 2022. (Foto: VOA)
Osnovna škola “21. maj” u Podgorici, 1. aprila 2022. (Foto: VOA)

Učenici četiri osnovne škole u Bijelom Polju i Podgorici evakuisani su u petak nakon što je nepoznata osoba, ili više njih, dojavila da su u njima postavljene bombe. Istovremeno, gradske vlasti Podgorice, MUP i Vlada Crne Gore potvrdili da su dobili prijeteći mejl, potpisan od strane “Muške države”, koju navodno predvodi Vladimir Pozdnjakov, u kojem piše da će sve škole dići u vazduh, ukoliko se ne ispune njegovi zahtjevi.

Prema pisanju Antene M, objekat bjelopoljske škole "Marko Miljanov" obezbjeđuje policija i očekuje se detaljna pretraga svih prostorija, a direktorica škole Tatjana Damjanović potvrdila je tom portalu da su đaci evakuisani.

Portal "Pobjeda" prenosi da je na mejl ministarstva unutrašnjih poslova, kao i na jedan od mejlova glavnog grada danas stigla prijeteća poruka koju potpisuje organizacija "Muška država" koju predvodi ruski esktremista u medijima identifikovan kao Vladislav Pozdnjakov, koji je nedavno navodno boravio u Crnoj Gori.

Tekst upućene prijetnje
Tekst upućene prijetnje

U poruci su, kako navodi Pobjeda, navedeni zahtjevi ove organizacije koji se odnose na promjenu vlasti u Crnoj Gori i promjenu rukovodstva u Agencije za nacionalnu bezbjedost.

Iz glavnog grada potvrđeno je Pobjedi da su primili mejl u kome piše da će u slučaju neispunjavanja zahtjeva "sve škole biti dignute u vazduh", ali nisu dali više detalja o zahtjevima ruskog ekstremiste.

“Potvrđujemo da smo primili mejl prijeteće sadržine. Očekujemo reakciju nadležnih organa” rekli su Pobjedi iz glavnog grada, najavljujući da će slučaj prijaviti policiji.

Pobjeda piše da je nešto poslije 12 sati evakuisana i Osnovna škola "21. maj" u Podgorici nakon što je stigla dojava da je u njoj postavljena bomba, a policija je na licu mjesta i pretražuje teren.

Zaposleni u školi "21. maj" nezvanično su potvrdili za Glas Amerike da su djeca te škole danas evakuisana nakon dojave o bombi.

U međuvremenu, RTCG je javila da je dojava o bombi u bjelopoljskoj školi bila lažna, te da se nakon što policija nije našla bombu, škola vratila redovnim aktivnostima.

Pozdnjakov je ranije ove nedjelje prijetnje uputio i crnogorskom aktivisti za ljudska prava Aleksandru Zekoviću, koji je rekao da se ne osjeća bezbjedno i slučaj prijavio policiji, koja je saopštila da se Pozdnjakov ne nalazi na teritoriji Crne Gore.

U Vladi Crne Gore potvrdjeno je Glasu Amerike da je prijetnja sa potpisom "Muške države" stigla i na njihov mejl, te da su slučaj prijavili MUP-u.

U Upravi policije Glasu Amerike nezvanično je rečeno da "policija preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti" te da će se kasnije popodne oglasiti saopštenjem.

RTCG: Evakuisane još dvije podgoričke osnovne škole

RTCG je javila da su pored bjelopoljske škole "Marko Miljanov" i podgoričke "21. maj", evakuisani i učenici još dvije podgoričke osnovne škole, “Vuk Karadžić" i “Milorad-Musa Burzan".

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore RTCG je potvrđeno da su podgoričke škole dobile dojave o postavljanju eksplozivnih naprava.

"Nakon dojave o bombi u pojedinim školama, direktori škola su preduzeli sve neophodne mjere i djeca su bezbjedna. Procjena bezbjednosne situacije je u nadležnosti Ministarstva unutršanjih poslova i MPNKS će obavijestiti javnost o svim daljim koracima, nakon dobijanja neophodnih informacija od strane MUP-a", rekli su u ministarstvu portalu RTCG.

U međuvremenu, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić rekao je za TVCG da nema potrebe za širenjem panike, te da treba prepustiti nadležnima da obavljaju svoj posao.

"Uprava policije, MUP, tužilaštvo rade sve što je potrebno da se otkrije ko šalje prijeteće poruke", kazao je Miljanić.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, lider Demokratskog fronta, Milan Knežević, najavio je da će hitno zakazati sjednicu odbora povodom dojava o bombama u crnogorskim gradovima i zatražio hapšenje počinilaca.

"Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru, obavezuju me da hitno zakažem sjednicu Odbora za bezbjednost, a povodom dojava o postavljenim bombama crnogorskim gradovima. Ko god stoji iza ovog mora biti uhapšen i procesuiran”, napisao je Knežević na Tviteru.

Policija: Prijetnje upućene sa domena čiji serveri su u inostranstvu

Uprava policije saopštila je da su poruke o bombama u nekoliko osnovnih škola, te one upućene Glavnom gradu i Vladi, poslate posredstvom elektronske pošte, sa domena čiji serveri se nalaze u inostranstvu.

UP u saopštenju navodi da službenici Uprave policije “intenzivno preduzimaju mjere i radnje u odnosu na poruke upućene elektronskom poštom na adrese nekoliko institucija i ustanova u Crnoj Gori kojima se uslovno prijetilo aktiviranjem eksplozivnih naprava u školama”.

"Sa slučejevima su upoznata i nadležna tužilaštva, te se sprovode policijsko-tužilačke aktivnosti u cilju utvrđivanja okolnosti upućenih prijetnji, prvenstveno radi otklanjanja eventualne neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude i imovinu, ali i radi otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u odnosu na predmetne poruke, uključujući i krivično djelo lažno prijavljivanje", navode u saopštenju.

Prema saopštenju UP, policija između vrši obilazak škola na teritoriji Crne Gore, kojom prilikom se daju opšta i pojedinačna uputstva za postupanje u ovakvim slučajevima, a određene su I kontakt osobe “koje će biti dostupne 24 časa za kontakt ovih ustanova sa policijom, radi preventivnog djelovanja, sprečavanja krivičnih djela, ali i panike”.

"Posredstvom međunarodne saradnje, preduzimaju se i aktivnosti radi identifikacije osobe ili osoba koje su uputile prijeteće poruke, s obzirom da su poruke poslate posredstvom elektronske pošte, odnosno domena čiji serveri se nalaze u inostranstvu", napominju u UP.

XS
SM
MD
LG