Linkovi

Mediji: Vlada Crne Gore i dalje bez odluke o sankcijama Rusiji


ARHIVA - Sednica Vlade Crne Gore (Foto: rtcg.me)
ARHIVA - Sednica Vlade Crne Gore (Foto: rtcg.me)

Vlada Crne Gore nije u četvrtak usvojila odluku o sankcijama Rusiji, nakon što je dio ministara odbio prijedlog premijera Zdravka Krivokapića o formiranju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini, umjesto formalne odluke o sankcijama, javljaju lokalni mediji.

Krivokapićevom prijedlogu ranije su se usprotivili ministri vanjskih poslova Đorđe Radulović, unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i vicepremijer i aktuelni mandatar Dritan Abazović, koji je ranije danas saopštio da prvo treba uvesti sankcije, pa formirati tijelo za njihovo praćenje.

Abazović, od koga se očekuje da uskoro sastavi novu Vladu, rekao je uoči sjednice da "ako se bude ostalo pri onome što je stav premijera i način, danas Vlada neće donijeti odluku o sankcijama Rusiji."

“Ne možemo da derogiramo nešto i uradimo nešto što je suprotno zakonu”, rekao je Abazović.

Glas Amerike pokušao je da stupi u kontakt sa mandatarom Abazovićem nakon današnje sjednice Vlade, ali u prvom trenutku on nije odgovorio na naše telefonske pozive.

Evropski zvaničnici očekuju da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, donese odluku kojom prihvata odluke EU o restriktivnim mjerama protiv Rusije.

Komisija za politički sistem, kojom predsjedava Abazović, sredinom marta jednoglasno je usvojila paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije (EU).

Ipak, odluka Komisije nije uvrštena u dnevni red sjednice Vlade, već je predloženo usvajanje Predloga odluke o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG