Linkovi

Lokalni izbori: U Beranama pobijedile prosrpske liste, u Ulcinju koalicija građanskih i manjinskih partija


Arhiva: Lokalni izbori u Mojkovcu 5. decembra 2021.
Arhiva: Lokalni izbori u Mojkovcu 5. decembra 2021.

Prosrpske stranke očekivano su osvojile najviše glasova na lokalnim izborima u Beranama, dok je Demokratska partija socijalista zabilježila veliki pad podrške birača u tom gradu, saopštile su političke partije koje su učestvovale na izborima koji su danas održane u Beranama i Ulcinju.

U Beranama su, prema podacima Demokrata na osnovu 62 odsto prebrojanih listića, Socijalistička narodna partija osvojila 19.4 odsto, Za budućnost Berana 18.6, Demokrate 16.6, Berane sad 12 odsto, Prava Crna Gora 6.5 odsto, Ujedinjena Crna Gora pet odsto.

Opoziciona DPS, iako je pojedinačno osvojila najveći procenat glasova - 21.4 odsto, zabilježila je veliki pad podrške u odnosu na prethodne lokalne izbore, kada je dobila skoro 46 odsto.

“DPS je doživjela veliki pad, SNP je stabilan, Za budućnost Berana takodje, Demokrate isto u nekom rastu, dok je lista Berane sad više iscrpila biračko tijelo DPS-a nego Demokrata, SNP-a I DPS-a”, rekao je gostujući na TV Vijesti politički analitičar Dragiša Janjušević, komentarišući rezultate iz Berana.

Prema preliminarnim podacima Demokratskog fronta, na oko 3.000 prebrojanih glasačkih listića, koalicija "Za budućnost Berana" osvojila je oko 21 odsto glasova, lista "DA, za Berane i Crnu Goru!" (DPS) 20 odsto, Socijalistička narodna partija osvojila je 19, Demokrate 15, Berane sad 12, Prava Crna Gora pet, Ujedinjena Crna Gora četiri, a Berane ima alternativu oko 0,3 odsto glasova.

U Beranama je u izbornoj trci bilo osam izbornih lista. Glasačko pravo imalo je 23.535 birača, koji su glasali na 56 biračkih mjesta.

Na izborima u Ulcinju, prema preliminarnim podacima koalicije "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) ta lista osvojila je 15 mandata, lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke osvojila je 6 mandata, Forca i DUA po 5 mandata i Demokratska Crna Gora dva mandata.

Na današnjim izborima, koji su protekli mirno i bez većih nepravilnosti, zabilježena je značajno manja izlaznost u odnosu na prethodna glasanja u tim opštinama.

Glasačka mjesta otvorena su u sedam a zatvorena u 20 sati, a pravo glasa u ove dvije opštine imalo je oko 44 hiljada građana.

Prema podacima opštinskih izbornih komisija u tim gradovima, u Ulcinju je do 19 sati biračko pravo iskoristilo 50.15 odsto građana, dok je u Beranama glasalo 60.68 odsto.

Na prethodnim lokalnim izborima u Ulcinju konačna izlaznost je iznosila 62.7 odsto, dok je u Beranama bila 73.7 odsto.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Ulcinja Vlado Filipović saopštio je agenciji MINA da izborni dan protiče mirno i u skladu sa pravilima.

Demokratska partija socijalista optužila je policiju za represiju nad njihovim aktivistima u Ulcinju i Beranama, a beranski odbor te partije saopštio je da je danas priveden aktivista te partije.

"Naime, prije sat vremena je priveden jedan naš aktivista, a kola i službenici Uprave policije krstare gradom i zaustavljaju i legitimišu sve one za koje se zna da su na bilo koji način povezani sa našom partijom…", saopštili su iz beranskog DPS-a.

Policija je potvrdila da je jedna osoba u Beranama privedena u svojstvu građanina i da ispituje taj slučaj, dok je Demokratski front saopštio da se radi o hapšenju aktiviste DPS-a zbog navodne kupovine ličnih karata, prenijela je TV Vijesti.

Na prošlim lokalnim izborima u Beranama koalicija predvođena DPS-om osvojila je 46 odsto glasova, ali su vlast formirale SNP, DF i “Zdravo Berane”, koje su na parlamentarnim izborima 2020. značajno uvećali prednost u odnosu na rivalsku koaliciju.

XS
SM
MD
LG