Linkovi

Uehara: SAD spremne da pomognu u istrazi napada na dan izbora


Američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović tokom susreta u Podgorici
Američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović tokom susreta u Podgorici

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara saopštila je da su SAD spremne da pruže traženu pravnu pomoć Podgorici za rješavanje slučaja "državni udar", prenose Vijesti.

"Vlada Crne Gore je uputila zahtjeve za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države", rekla je Uehara za dnevnik "Vijesti" i dodala da su SAD spremne da "obezbijede pomoć traženu od Vlade Crne Gore".

Ona je rekla da SAD "sa interesovanjem iščekuju da vide dokaze" tužilaštva o slučaju pokušaja državnog udara, ocjenjujući da su one "važan korak u privođenju odgovornih pravdi".

"Međunarodne potjernice Interpola za određenim brojem navodnih izvršilaca, uključujući dva ruska državljanina, treba da budu ispoštovane", rekla je Ujehara i dodala:

"Pozivamo vlasti da nastave istragu kroz ustanovljene demokratske institucije, u skladu sa vladavinom prava, i sa interesovanjem iščekujemo da vidimo dokaze prikupljene od Specijalnog tužilaštva".

Pozivajući "zainteresovane strane" na strpljenje u saopštavanju stavova i zaključaka dok činjenice iz istrage ne budu predstavljene, ona je rekla da "takva istraga zahtijeva vrijeme da se adekvatno ispitaju svi tragovi i dokazi".

Američka ambasadorka je istakla da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju rad glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog tima, koji aktivno procesuiraju slučajeve organizovanog kriminala i korupcije i istražuje pokušaj napada na izborni dan.

Izražavajući zabrinutost zbog izvještaja o pokušajima spoljnih faktora da nelegalno i nasilno utiču na izbore u Crnoj Gori, kao i o mogućoj umiješanosti unutrašnjih aktera, ona je ocijenila "neprihvatljivim" svaki nepropisni uticaj, spoljni i unutrašnji, na izbore i demokratski proces u Crnoj Gori.

Margaret En Uehara je rekla i da su "SAD već duže vrijeme zabrinute zbog agresivnih akcija Rusije prema Sjedinjenim državama i njihovim saveznicima", uključujući i sajber napade ruske vlade s ciljem miješanja u američki izborni proces u novembru i uznemiravanje američkog osoblja u Rusiji.

Američka ambasadorka u Podgorici je ocijenila i da Rusija vodi veoma jasnu javnu anti-NATO kampanju od 2014, kada je ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov kazao da bi priključenje Crne Gore NATO-u bilo "akt provokacije", i ponovila snažnu podršku Vašingtona pristupanju Crne Gore toj Alijansi.

"Crnogorsko članstvo u NATO doprinijeće miru i stabilnosti na Balkanu i u Evropi", rekla je Uehara, izražavajući očekivanje da će američki Senat uskoro, u punom sastavu, verifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

XS
SM
MD
LG