Linkovi

CG: Raspisane potjernice za ruskim i srpskim državljanima


Specijalno državno tužilaštvo potvrdilo je da je raspisalo potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana zbog stvaranja kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju, prenose crnogorski internet portali.

Iz te institucije saopšteno je se potjernice za navodnim nalogodavcima pokušaja državnog udara, Rusima Eduardom Širokovim i Vladimirom Popovim, te trojicom srpskih državljana, Nemanjom Ristićem, Milošem Jovanovićem i Predragom Bogićevićem, nalaze u Interpolovoj bazi podataka.

"O raspisivanju potjernice za srpskim državljanima obaviješteni si nadležni državni organi Srbije kojima je Specijalno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju", navodi se u saopštenju čije djelove prenose lokalni mediji.

Tužilaštvo nije navelo da li je o potjernici za dvojicom ruskih državljana, koje je ranije glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić označio kao organizatore kriminalne grupe koja je navodno planirala svrgavanje i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, obaviještena i Moskva.

Jedan od trojice srpskih državljana koje traži crnogorsko tužilaštvo, Beograđanin Nemanja Ristić, nedavno je fotografisan u društvu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prilikom njegove posjete Beogradu.

Grupu od 21 osobu, većinom državljane Srbije, tužilaštvo sumnjiči da su u noći izbora 16. oktobra namjeravali da izazovu nerede, zauzmu Skupštinu, preuzmu vlast i likvidiraju Đukanovića, izvršavajući navodnu zamisao dvojice ruskih nacionalista koji su "kao početnu maksimu" uzeli da se tadašnji premijer "ne može srušiti na izborima, već jedino nasilnim putem".

"Radi ovog nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23 sata uveče", piše u dokumentima tužilaštva.

Crnogorsko tužilaštvo ranije je saopštilo da ne postoje dokazi da je u slučaj umiješana država Rusija, čiji su zvaničnici negirali svaku vezu sa događajima u Podgorici ali i više puta ponovili rezervu prema crnogorskom članstvu u NATO koje je bilo jedno od ključnih pitanja na izborima na kojima je tijesnu pobjedu ostvario Đukanovićev pro-NATO blok.

Ruski zvaničnici, uključujući i Lavrova, javno optužuju Đukanovića da je prekršio obećanja koja je dao Moksvi u godinama ljubavi i velikih ruskih investicija u Crnu Goru, a Putinov šef diplomatije je nedavno izjavio i da je crnogorski lider "izdao Rusiju".

XS
SM
MD
LG