Linkovi

“Srbija obavezna da izruči Crnoj Gori osumnjičene za terorizam”


Čovjek koji se fotografisao pored šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beogradu jedan je od trojice građana Srbije koje Crna Gora traži zbog sumnje da su organizovali neuspjeli pokušaj puča na dan izbora u Crnoj Gori, prenosi agencija Beta.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin izjavio je danas da je Srbija obavezna da Crnoj Gori izruči Nemanju Ristića, za kojim je raspisana međunarodna potjernica zbor sumnje da je jedan od organizatora terorističkog napada na institucije i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

“Ove obaveze podrazumijevaju pružanje pomoći u istrazi, otkrivanju i hapšenju lica koja se terete za teška krivična djela poput terorizma i stvaranja kriminalne organizacije”, rekao je Pažin Dnevnim novinama, i dodao da je ta obaveza proističe iz članstva Srbije u Interpolu preko kojeg je raspisana potjernica.

On je rekao da će nakon lišavanja slobode tih lica, Ministarstvo pravde Crne Gore zatražiti njihovo izručenje u skladu sa pozitivnim nacionalnim propisima i važećim međunarodnim ugovorima.

Osumnjičeni Ristić je jedan od trojice državljana Srbije za kojima je raspisana Interpolova potjernica zbog sumnje na terorizam, dok su dvojica ruskih državljana Eduard Širokov I Vladimir Popov, koji navodno stoje iza pokušaja puča, ubrzo nakon izbora u Crnoj Gori napustili Srbiju.

Crnogorsko tužilaštvo sumnjiči 21 lice da su planirali da na dan izbora 16. oktobra ubiju tadašnjeg crnogorskog premijera i preuzmu zgradu parlamenta u Podgorici.

Dvojici Rusa, navodnih članova ruske vojne obavještajne službe osumnjičenih da su rukovodili akcijom iz Srbije, srpske vlasti su dozvolile povratak u Rusiju, iako je Beograd priznao da su pratili Mila Đukanovića “sofisticiranom opremom”, prenio je AP.

Iako je Kremlj negirao umiješanost u događaje u Crnoj Gori, njegovi zvaničnici otvoreno su podržali pojedine opozicione grupacije koje se protive članstvu Crne Gore u NATO.

Sergej Lavrov je u Beogradu rekao da je Đukanović izdao Rusiju apliciranjem za članstvo u NATO, ocjenjujući da Zapadna alijansa nastoji da završi proces prijema Crne Gore prije nego novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp preuzme dužnost 20. januara.

Američka agencija konstatuje da nije jasno kako je Ristiću, kome je sud ranije dosudio psihijatrijski tretman zbog prijetnji smrću upućenim bivšem američkom ambasadoru u Beogradu, dozvoljeno da priđe tako blizu Lavrovu.

Ristić je novinarima N1 rekao da se “slučajno” slikao sa ruskim šefom diplomatije, odbacujući svoje učešće u navodnom pokušaju puča i navodeći da ga je okrivio drugi Srbin, Aleksandar Sinđelić, koji je odlučio da sarađuje sa crnogorskim tužiocima.

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost, Zoran Dragišić, rekao je za portal CdM da je posrijedi “veoma čudna situacija sa bezbjednosnog aspekta”.

“To je veoma čudna situacija da se pored jednog tako visokog zvaničnika kao što je Lavrov nađe lice sa Interpolove potjernice”, rekao je Dragišić. “Kako se to desilo, moraju da analiziraju srpske i ruske službe bezbjednosti”

Dragišić je rekao da je moguće da je Ristić pozvan “jer je on čovjek koga Rusija doživljava kao prijatelja”, te “ako se on tu našao slučajno, onda je to veliki propust koji mora biti analiziran”.

Iako su beogradski mediji juče spekulisali da se Ristić našao pored Lavrova kao član desničarske grupe “Zavetnici”, što je ta grupa demantovala, ističući da je on tamo bio “u svojoj režiji”.

“Ristiću je dopušteno da priđe u neposrednu blizinu Lavrova, dok neki članovi Zavetnika nisu smjeli da mu priđu ni na 15 metara”, rekla je portparolka te organizacije Milica Đurđević.

Ona tvrdi da se Ristić slobodno kreće Beogradom, a prisutan je na mnogim skupovima Zavetnikai drugih organizacija slične orjentacije. “Bio je nedavno prisutan na mitingu koji suorganizovali Sindikati vojske Srbije i tada niko nije postavljao pitanje otkud on tu”, kaže Đurđević.

Politički analitičar iz Podgorice Boris Raonić rekao je Glasu Amerike da “ne postoje pravne prepreke” da dvije države razmijene sve informacije o osumnjičenima za terorizam, te izruče one koji su na potjernicama.

“Stvari su pravno sasvim čiste, jedino je pitanje postoji li politička volja da se to učini”, rekao je Raonić. “Ako vlasti dvije države to zaista žele, ovo može biti veoma brzo riješeno”.

Raonić kaže da bi, u slučaju da vlasti Beograda i Podgorice to ne učine, to ostavilo sumnju da je “nešto drugo iza scene”.

XS
SM
MD
LG