Linkovi

Emilfarb: NATO donosi bezbednost i investicije


Predsjednik Strateks grupe Nil Emilfarb
Predsjednik Strateks grupe Nil Emilfarb

O članstvu Crne Gore u NATO-u, u kontekstu američkih investicija, protekle nedelje je sa zakonodavcima u Kongresu razgovarao predsjednik Strateks grupe, američki biznismen Nil Emilfarb.

“NATO je za mene više poslovni klub, nego vojni”.

Američki biznismen Nil Emilfarb, koji na čelu Strateks grupe u Crnu Goru ulaže više od deset godina, prošle nedelje je boravio u Kongresu sa jednom misijom – da ukaže na važnost članstva Crne Gore u NATO-u, prije svega sa ekonomskog aspekta.

„NATO znači bezbjednost, a sa bezbjednošću dolaze i investicije. S obzirom na to koliko smo uložili u Crnu Goru, prirodno je da želimo da osiguramo svoje investicije. Takođe nisu u pitanju samo moje investicije u Crnoj Gori, već i dolazak novih.“

U intervjuu za Glas Amerike, posle susreta sa zakonodavcima na Kapitol hilu, Emilfarb je istakao da je optimista da će protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u biti brzo ratifikovan. Napomenuo je i da je u Vašingtonu iznosio svoj stav i da ne radi za crnogorsku vladu.

„Uložili smo mnogo novca u Crnu Goru i očigledno želimo da zemlja bude stabilna. Ja nisam tipični američki investitor. Ja ulažem u zemlje širom svijeta. Ali za tipičnog američkog investitora NATO je važan jer bi označio da je bezbjedno ulagati.“

Američki investitor je sa senatorima i kongresmenima razgovarao i u martu prošle godine da bi pobudio veće interesovanje za Crnu Goru. Na pitanje Glasa Amerike da li su Amerikanci više zainteresovani za​ za Crnu Goru, posle njegove poslednje posjete Vašingtonu, Emilfarb je odgovorio:

„Apsolutno. Ne znam da li je to direktno povezano sa mojom posjetom, ali sve veći broj Amerikanca dolazi u Crnu Goru. Vidim da se povećao broj američkih turista.“

Strateks grupa je trenutno najpoznatija po ekskluzivnom turističkom naselju Dukljanski vrtovi. Kompanija je izmedju ostalog planirala da prošlog oktobra započne i izgradnju hotela sa pet zvjezdica i modernizaciju marine u Budvi, ali je realizacija tih projekata odložena zbog nedostatka dozvola.

Već sam se sastao sa novim ministrom turizma i urbanizma, koji je obišao Dukljanske vrtove. Važno je da zvaničnici vide šta smo uradili tamo, jer je riječ o stvarnom razvoju. Ministar je nagovijestio je da će se založiti da što prije dobijemo dozvole.“

Crna Gora može da bude prvoklasna turistička destinacija, i dalje je uvjeren naš sagovornik, uz ocjenu da poslovna klima u zemlji mora da bude još otvorenija, te usvojeno više zakona koji bi olakšali ulaganje.

Mi imamo dovoljno projekata za narednih 15 do 20 godina i nadamo se njihovoj realizaciji.“

XS
SM
MD
LG