Linkovi

Hojt Ji: Nadamo se ratifikaciji protokola do kraja nedelje


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji nada se da će Senat brzo, ako je moguće i do kraja ove nedelje, ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. U intervjuu za Glas Amerike, Ji ističe i da Sjedinjene Države imaju puno povjerenje u crnogorske institucije da će do kraja istražiti pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, uz poruku svima da treba da dozvole specijalnom tužiocu i njegovom timu da rade svoj posao.

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u od prošlog petka je na dnevnom redu američkog Senata. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara nada se da će se senatori o dokumentu izjasniti što prije.

„Američka administracija snažno podržava crnogorsko članstvo i okončanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju što je prije moguće, nadamo se da je moguće čak prije kraja nedelje. Naravno, to je u rukama Senata, senatori odlučuju kada i kako će da glasaju, ali mi radimo sve što možemo da podstaknemo brzi završetak procesa ratifikacije“.

Crnogorsko članstvo podržavaju i republikanaci i demokrate, zbog čega, smatra Hojt Brajan Ji, postoje dobri razlozi za optimizam.

„Bio sam na pretresu prošle jeseni u senatskom spoljnopolitičkom odboru, pažljivo pratim izjave, komentare i pitanja članova Senata. Koliko ja razumijem, postoji veoma široka, snažna podrška obje stranke za članstvo Crne Gore, zbog čega imamo svaki razlog da budemo optimisti i da očekujemo da Crna Gora vrlo brzo postane članica, naravno čim ostali saveznici okončaju proces ratifikacije protokola“.

Kako se privodi kraju proces priključenja Crne Gore Alijansi, sve češće su i prijetnje iz Moskve. Američki zvaničnik za Glas Amerike ponavlja stav zapada – Rusija nema pravo veta na odluku o proširenju NATO-a.

„O tome da li će Crna Gora da se pridruži NATO-u odlučuju građani, crnogorski lideri koje su izabrali i ostatak Alijanse, i niko drugi. To je važan princip koji treba da se poštuje i vjerujemo da će članstvo Crne Gore u NATO-u učvrstiti taj princip -da suverene zemlje imaju pravo da biraju svoje saveze i bezbjednosne aranžmane. Ni jedna treća zemlja nema pravo veta“.

Sjedinjene Države veoma su zabrinute i zbog ozbiljnih optužbi da su, kako navodi Hojt Ji, strani akteri, uključujući i iz Rusije, pokušavali da utiču na ishod oktobarskih izbora u Crnoj Gori. Iz Vašingtona se poručuje da je veoma važno da se ti navodi istraže u skladu sa zakonom i kroz institucije.

„Imamo puno povjerenje u državnog tužioca, sudstvo, vladu, organe za sprovođenje zakona, da će uraditi svoj posao, istražiti slučaj i krivično goniti i ako ima dovoljno dokaza, privesti pravdi počinioce koji su identifikovani. Veoma nam je drago što su izdate interpolove međunarodne potjernice za hapšenje, što pokazuje da je postignut napredak. Takođe je veoma važno da sve strane podrže i dozvole specijalnom tužiocu i njegovom timu da rade svoje posao. Smatramo da je veoma važno da sve zemlje i svi akteri, strani ili domaći, da poštuju suverenitet Crne Gore, podržavaju crnogorske institucije i da im dozvole da funkcionišu onako kako bi trebalo, bez straha od miješanja stranih sila“.

Ji poziva i političare iz svih crnogorskih stranaka da razgovaraju i da, prilikom utvrđivanja narednih poteza prije svega uzmu u obzir interese crnogorskih građana koji žele snažniju ekonomiju, radna mjesta, funkcionalne institucije, koje djeluju u skladu sa vladavinom prava i ustavom, te dalji napredak u evroatlantskim integracijama.

„Zaista se nadamo da će se opozicija vratiti u parlament. Takođe se nadamo da će vlada uspostaviti komunikaciju sa opozicionim političarima i da se započne ozbiljan konstruktivan dijalog o pitanjima i razlikama u stavovima, kako bi se obavljao važan posao – nastavile ekonomske i političke reforme, odnosno sve reforme neophodne za zatvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i dalju integraciju u sve institucije uključujući i NATO, nadamo se veoma brzo“.

U međuvremenu, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara preporučuje da se po strani ostavi, kako kaže, sitno politikanstvo i sporenja u vezi sa pitanjima koja, prema njegovom mišljenju, ne zanimaju građane.

Komentari (2)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG