Linkovi

CG traži da Srbija uhapsi osumnjičene za terorizam


Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin izjavio je u srijedu da Srbija bez oklijevanja treba da uhapsi osobe koje traži Interpol zbog sumnje da su planirali teroristički napad na dan izbora u Podgorici.

On je naglasio da je Srbija, kao članica Interpola, bez ikakvih uslova koji se odnose na slučaj «dužna da uhapsi onog za kime je potjernica raspisana».

«Procjena dokaza je stvar sudske nadležnosti u postupku o zahtjevu za izručenje, nakon što nas Srbija obavijesti da su tražene osobe uhapšene», rekao je Pažin Dnevnim novinama.

Pažin je objasnio da, nakon hapšenja lica sa potjernice, Interpol zvanično obavještava kancelariju u Podgorici, poslije čega slijedi zahtjev za izručenje, a nadležni sud u Srbiji ocjenjuje kvalitet dokaza i donosi odluku o ekstradiciji.

Prema njegovim riječima, tek u toj fazi postupka moguće je da sud u Srbiji traži dodatne dokaze od crnogorskih istražnih organa.

«S obzirom na to da Crna Gora posjeduje dokaze u slučaju Ristića i da je jedan dio dokaza dobijen i od istražnih organa Srbije, za očekivati je da će sud donijeti odluku o izručenju», rekao je crnogorski ministar pravde.

Crnogorsko tužilaštvo prošlog mjeseca je saopštilo da je raspisalo potjernice za građanima Srbije Nemanjom Ristićem i Predragom Bogićevićem, te Rusima Eduardom Širokovim i Vladimirom Popovim pod sumnjom da su isplanirali neuspjeli pokušaj državnog udara u noći parlamentarnih izbora 16.oktobra.

Istragom je obuhvaćeno ukupno 20 ljudi, uglavnom državljana Srbije i Rusije, pod sumnjom da su stvorili kriminalnu organizaciju sa zadatkom da nasilno zauzmu institucije Crne Gore.

Nemanja Ristić se prošlog mjeseca slikao u društvu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prilikom njegove posjete Beogradu, a početkom nedjelje podijelio je na društvenim mrežama svoj «selfi» sa proslave Božića, koji su prenijeli mediji u Beogradu.

Za sada nema informacija iz Moskve o dvojici državljana Rusije koje crnogorski Interpol potražuje zbog sumnje da su isplanirali napad na institucije u Podgorici i bivšeg premijera Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG