Linkovi

Đukanović potpisao ponovo usvojene zakone


ARHIVA - Predsednik Crne Gore obraća se medijima posle izbora 30. avgsta 2020. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je potpisao Ukaze o proglašenju zakona koje je Skupština ponovo usvojila 20. januara, među kojima je i izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Dileme koje sam imao i zbog kojih sam ih vratio Skupštini na ponovno odlučivanje su ostale. S obzirom na jasnu Ustavnu normu iz člana 94 stav 2 koja glasi: 'Predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon', nema prostora za drugačije ustavno postupanje Predsjednika države”, naveo je Đukanović na Tviteru.

Đukanović je naveo da vjeruje da ukupnim radom, a posebno u vremenu „kompleksnog ambijenta vršenja vlasti”, apsolutnim poštovanjem Ustava najbolje doprinosi državi i njenom demokratskom napretku.

„Nadam se da su, nakon potpisivanja zakona i njihovog objavljivanja u Službenom listu, čime oni tek postaju dio pravnog sistema Crne Gore, stvoreni uslovi za pokretanje procedure od strane bilo kojeg subjekta u društvu za ocjenu njihove ustavnosti”, saopštio je Đukanović.

On vjeruje “da će Ustavni sud, kao jedina nadležna instanca, dati odgovor na to pitanje na nezavisan i profesionalan način”.

Nakon što je Skupština 29. decembra usvojila, a Đukanović vratio na ponovno odlučivanje set zakona, na sjednici 20. januara parlament je ponovo usvojio izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti glasovima tijesne većine od 41 poslanika u 81-članom parlamentu.

Pored izmjena i dopuna Zakona o slobodI vjeroispovijesti, ponovo su usvojene i izmjene i dopune zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o sanaciji kreditnih institucija, izmjene i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kao i izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG