Linkovi

Crna Gora: Odložena rasprava o tužilačkim zakonima


ARHIVA - Crnogorski parlament
ARHIVA - Crnogorski parlament

I pored najava vladajuće većine u parlamentu da će na vanrednoj sjednici zakazanoj za 18. februar razmatrati izmjene tužilačkih zakona, nakon poruka EU i protivljenja Vlade, dio partija većine saopštio je kasno u utorak da odustaje da hitne rasprave i da je potrebno odložiti razmatranje tih zakona.

Demokratska Crna Gora, Gradjanski pokret URA, Socijalistička narodna partija i Prava Crna Gora su, u pismu šefu parlamenta Aleksi Bečiću, naglasili da "predloženi zakoni ostaju u skupštinskoj proceduri i da se ne povlače, ali da je njihovo razmatranje, zbog konsultacijama sa evropskim partnerima, neophodno odložiti u primjerenom roku”.

Predstavnici tih partija naveli su da je razlog njihovog odustajanja od predloga da se o izmjeni Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu raspravlja u četvrtak zahtjev Vlade da se, na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona.

Oni su naveli su se na taj korak odlučilo "kako bi Vlada, koja po Ustavu vodi unutrašnju i spoljnu politiku, bila u mogućnosti da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, kao i drugim obavezama iz evropske agende, a sa ciljem da ne dođe do ugrožavanja evropskog puta Crne Gore, odnosno strateških državnih interesa”.

"Ovim putem Vas kao podnosioci zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore za 18. februar 2021. godine, obavještavamo da odustajemo od zahtjeva za navedeno vanredno zasijedanje Skupštine. Samim tim, imajući u vidu da više ne postoje formalne pretpostavke, odnosno minimum 27 poslanika koji zahtijevaju vanredno zasijedanje Skupštine, molimo Vas da obavijestitie poslanike da se sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja u 2021. godini za 18. februar neće održati", piše u dopisu poslanika tih partija.

Poslanici navode da “niko od njih nema dilemu da su organizacione i kadrovske promjene u tužilaštvu neophodne i neminovne, ali i da se reforme moraju izvršiti nakon konsultacija sa evropskim partnerima, saglasno potpisanim sporazumima sa EU i preuzetim obavezama”.

Prethodno je predlagač izmjena tužilačkih zakona, Demokratski front saopštio da, uprkos upozorenjima predstavnika EU, neće odustati od rasprave o izmjeni zakona na vanrednoj sjednici parlamenta.

Najava vladajuće većine da će izmijeniti zakone kako bi izvršili kadrovske promjene u tužilaštvu izazvala je kritike EU, čiji su predstavnici u dva navrata poručili da od Crne Gore traže napredak, a ne nazadovanje u reformama pravosuđa.

Nakon upozorenja iz Brisela, premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da crnogorski parlament prilikom usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu mora uvažiti mišljenje EU, kao i da bi, u suprotnom, Crna Gora prešla “crvenu liniju” u pregovorima sa EU.

XS
SM
MD
LG