Linkovi

Vlada odlučila: Zoran Brdjanin v.d. pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore


ARHIVA - Policija ispred zgrade Visokog suda u Podgorici, 9. maja 2019.

Vlada Crne Gore donijela je kasno u ponedjeljak rješenje o određivanju Zorana Brđanina za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, uprkos protivljenju najveće od tri vladajuće koalicije, Demokratskog fronta.

U odluci o imenovanju dosadašnjeg funkcionera UP, koja je objavljena u Službenom listu Crne Gore, navodi se da je Brdjanin imenovan na tu funkciju do postavljenja pomoćnika direktora - rukovodioca tog sektora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Brđanin je imenovan u konkurenciji 19 kandidata koji su se, nakon ostavke bivšeg direktora Veselina Veljovića, prijavili na konkurs za šefa policije.

Prije imenovanja na funkciju v.d. pomoćnika direktora Brđanin je u Upravi policije obavljao funkciju načelnika Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, v.d. direktora Uprave policije mora biti jedan od njegovih pomoćnika, pa je današnjom odlukom Vlade ispunjen preduslov za Brdjaninovo rukovodjenje policijom.

Prethodno bi Vlada trebalo da predloži parlamentu njegovo imenovanje za direktora UP, pri čemu mišljenje Skupštinskog odbora za bezbjednost nije obavezujuće za Vladu.

Građanski pokret URA, koji je zalagao za izbor Brdjanina, zatražio je podršku svih koji žele “časnog profesionalca” na čelu policije, dok Demokratski front smatra da rješenja poput Brdjanina ne mogu “demontirati sistem po dubini”.

Analitičar Boris Raonić iz Građanske alijanse komentarisao je odluku Vlade o imenovanju Brdjanina, navodeći da je Brdjanin “najbolje moguće rješenje za mjesto direktora UP”.

“U pitanju je stručan, pošten i častan policajac koji je trenutno podstanar u Podgorici”, napisao je Raonić na Tviteru, navodeći da već 15 godina prati poštovanje zakonitosti rada policije. “Svjestan sam rizika da ovo napišem”.Facebook Forum

XS
SM
MD
LG