Linkovi

Abazović: Ukidanje zabrane ulaska Belivuku naredio jedan od dvojice bivših čelnika policije


Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore
Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u petak, nakon privođenja policajaca osumnjičenih za ukidanje zabrane ulaska kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, da je ukidanje zabrane naredio jedan od dvojice bivših visokih funkcionera Uprave policije, Enes Baković ili Zoran Lazović.

Abazović je na vanrednoj konferenciji za medije povodom jučerašnjeg privođenja dvojice policajaca, rekao da je Belivukova grupa u Crnu Goru dolazila i dok je na snazi bila zabrana ulaska na njenu teritoriju, i pozvao tužilaštvo da utvrdi ko je od njih dvojice, Baković ili Lazović, naredio ukidanje zabrane ulaska.

"Grupa oko Belivuka dolazila je u Crnu Goru dok je imala zabranu ulaska, uprkos zabrani, i tada su počinjena monstruouzna krivična djela na našoj teritoriji. Nakon toga smo saznali da su dolazili, da je neko skinuo zabranu i da su navodno imali određene pozive iz Srbije da bi bili praćeni na teritoriji Crne Gore", rekao je Abazović.

On je rekao da se postavlja logično pitanje - “ako mi tražimo Svetozara Marovića na sve moguće načine, da ga isporuče Crnoj Gori, i to se ne dešava, ljudima sa takvim kriminalnim bekgraundom, na jedan poziv, bivši menadžment Uprave policije Crne Gore odobrava da ulaze bez ikakvih opterećenja".

"Jasno je ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena. To su Enes Baković i Zoran Lazović. Neka SDT utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio", rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, “sa ovakvim (Specijalnim državnim) tužilaštvom ne možemo da riješimo najveće slučajeve koji opterećuju Crnu Goru.

"Ohrabrujemo sve ljude unutar tužilačke organizacije koji ne žele da budu zaštitnici organizovanih kriminalnih grupa, urušavanja budžeta, i države i koji čekaju momenat da svoje znanje afirmišu na najbolji način", rekao je Abazović.

Državni sekretar MUP-a Rade Milošević saopštio je da “dugo vremena nijesu bili u stanju da dobiju odgovor ko je i na koji način skinuo zabranu Belivuku”.

"Prije desetak dana smo pokrenuli internu istragu i došli do podataka ko je skinuo tu zabranu, jer je MUP u posjedu svih baza policijskih i elektronskih baza i bilo šta što se uradi, mi imamo te tragove. Vođeni time, mi smo utvrdili koje je lice skinulo zabranu", rekao je Milošević.

Juče je policija privela policijske rukovodioce Aleksandra Boškovića i Sašu Đurovića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, državljanima Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020.

SDT je sinoć saopštilo da je, u okviru istog postupka, u Specijalnom policijskom odjeljenju saslušan bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković, te formirani spisi predmeta protiv Zorana Lazovića, bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, zbog, kako je saopšteno, krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

SDT je istovremeno naložilo puštanje na slobodu dvojice juče privedenih policijskih službenika, navodeći da je analizom dokaza utvrdilo da nema osnova za sumnju da su Bošković i Đurović počinili krivično djelo i ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću.

XS
SM
MD
LG