Linkovi

Pola tone kokaina zaplijenjeno na crnogorskom brodu u Njemačkoj


Policajac nosi zaplenjeni kokain, 5. avgusta 2019. u vojnoj bazi u Kostariki; ilustrativna fotografija (Foto: Reuters/Juan Carlos Ulate)
Policajac nosi zaplenjeni kokain, 5. avgusta 2019. u vojnoj bazi u Kostariki; ilustrativna fotografija (Foto: Reuters/Juan Carlos Ulate)

Crnogorska policija saopštila je u subotu da je, u saradnji sa partnerskim službama nekoliko evropskih država i američke DEA, na brodu Budva koji plovi pod crnogorskom zastavom, u jednoj njemačkoj luci zaplijenjeno pola tone kokaina.

Uprava policije (UP) u saopštenju navodi da je, na osnovu njenih informacija, u saradnji sa službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Njemačke i američke DEA, realizovala medjunarodnu policijsku akciju koja je rezultirala presijecanjem rute krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

“U njemačkoj luci na brodu „Budva”, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina”, navodi UP.

Prema saopštenju UP, “zaplijena kokaina u Njemačkoj je još jedan pokazatelj konkretne saradnje Uprave policije Crne Gore sa međunarodnim partnerima i spremnosti i odlučnosti crnogoske policije da se stane na put organizovanom kriminalu”.

Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmijenu informacija i opservaciju broda “Budva” u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, navodi policija.

“Crnogorska policija će, kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminlanih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države”, kažu u policiji i dodaju da zbog daljeg toka istrage neće saopštavati više detalja.

Portal Vijesti javio je da je brod koji je trebao da prevozi žitarice isplovio 19. aprila iz marokanske luke Kazablanka, da bi kasno u petak uplovio u njemačku luku Hamburg.

Lokalni mediji navode da se radi o državnom brodu koji je 2014. napravljen u Kini, te da se na njemu nalazilo 23 crnogorska pomorca, od kojih je jedan navodno uhapšen u policijskoj akciji.

Direktor Barske plovidbe, državnog preduzeća koje je vlasnik broda “Budva”, Tihomir Mirković, rekao je portalu Bar Info da je u subotu ujutru obavješten od zapovjednika broda "Budva" da je u kasnim sinoćnim satima i tokom noći izvršen pregled broda od strane njemačke policije i carine i da je pronađeno oko 500 kg droge, te da je uhapšen jedan pomorac.

“Zatečen sam ovim što se desilo, vjerovao sam da se ovakve stvari ne bi trebale desiti na brodovima koji viju crnogorsku zastavu, naša posada je tamo”, rekao je Mirković.

Crnogorska opozicija oštro je kritikovala vlasti zbog novog slučaja zaplijene velike količine droge na brodu koji plovi pod državnom zastavom, navodeći da se na taj način narušava ugled države Crne Gore.

“U pitanju je novo brukanje naše države, čije kriminalne grupe godinama dominiraju listama međunarodnog kriminala, a čime se žestoko narušava ugled naše države, rekli su u Građanskom pokretu URA, navodeći da je u pitanju brod čiju su izradu u kineskom brodogradilištu "Jiženg" platili crnogorski građani, a svečano otvorio predsjednik Skupštine, tadašnji ministar saobraćaja, Ivan Brajović.

“Prosto je nevjerovatno da "kapitalne investicije" Crne Gore služe za organizovani šverc narkotika, dok građani još uvijek vraćaju kredite za njihovu izradu", rekli su u URA.

XS
SM
MD
LG