Linkovi

CG: Ulić negirao krivicu za međunarodni šverc narkotika


Montenegro marijuana

Podgoričanin Vaso Ulić, navodni šef moćnog australijskog narko-kartela koji je juče uhapšen u Podgorici, jutros je priveden u Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, nakon čega mu je određen pritvor u trajanju do 72 sata, prenose mediji u Podgorici.

Njegov advokat Danilo Mićović rekao je novinarima da je Ulić, koga pojedini mediji nazivaju "balkanski Eskobar", na saslušanju u tužilaštvu negirao da je počinio krivična djela koja mu crnogorski i australijski istražitelji stavljaju na teret, javila je RTCG.

Crnogorska policija saopštila je sinoć da je uhapšeni Ulić duže od 20 godina jedna od glavnih meta policijske obrade najznačajnijih službi širom svijeta, a u njegovom hapšenju sarađivala je sa australijskom policijom koja navodno ima dokaze da je 58-godišnji crnogorski i australijski državljanin šef najvećeg narko-kartela na svijetu.

Uprava policije je navela da su istragu protiv Ulića, tokom 2007. i 2008. vodili inspektori Odsjeka za borbu protiv droge MUP-a, Savezne policije Australije, kao i Komisije za kriminal i carine te zemlje, u koordinaciji tužilaštava dvije zemlje.

"Samo u navedenom periodu, prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država na teritoriju Australije, gdje se vršila dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge”, saopštila je policija.

Prema istom saopštenju, Ulić je, kako se sumnja, prethodnih godina organizovao krijumčarenje 60 kilograma MDMA iz drugih zemalja u Australiju, gdje su članovi njegove kriminalne grupe vršili preradu te droge, to jest proizvodnju tableta ekstazija, koje su bile namijenjene daljoj prodaji na ilegalnom narko tržištu Australije.

“Istraga je rezultirala lišenjem slobode četiri člana ove kriminalne organizacije, koji su u Australiji pravosnažno osuđeni na izdržavanje zatvorske kazne i to: F.K. na 17 godina, R.Lj. na 25 godina, D.P. na 17 i D.M. na 14 godina zatvora", kažu u crnogorskoj policiji.

Policija je naglasila da je Ulić “duže od 20 godina jedna od glavnih meta policijske obrade više najznačajnijih policijskih službi širom svijeta”.

Australijski mediji ranije su objavili da je uhapšeni Ulić do od 1979. do 2005. živio u Australiji, kada se preselio u Podgoricu, odakle je navodno upravljao narko-kartelom odgovornim za šverc tona narkotika iz Južne Amerike u Australiju, Evropu, Kinu i Nigeriju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG