Linkovi

CG: 42,7 odsto mladih probalo marihuanu, 92 odsto alkohol


Više od 40 posto građana Crne Gore mlađih od 30 godina probalo je marihuanu, a 67 njih poznaje nekoga ko je koristi, pokazala je onlajn anketa koja je danas predstavljena u Podgorici povodom obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv droge.

U anketi koju su sprovele NVO Juventas i Unija srednjoškolaca Crne Gore učestvovalo je 590 osoba, čijih je 562 upitnika bilo validno, a 30 odsto anketiranih su maloljetnici, saopštile su ge organizacije.

"Na pitanje da li su probali marihuanu, 42,7 odsto je odgovorilo da jesu, više puta sedmično da je koristi svaki peti ispitanik", saopštila je Tijana Žegura, Direktorica Programa za smanjene štete u NVO Juventas. "Pozitivan trenutak je da 37 odsto njih koji su probali marihuanu ne koriste trenutno marihuanu"

Ona je navela da 67 odsto njih poznaje nekog ko koristi marihuanu, skoro polovina njih se izjasnilo da poznaje nekoga ko koristi neku drugu drogu, a 59 odsto njih poznaje nekoga 25-godišnjaka koji ima probleme sa drogom.

"Na pitanje da li poznaju nekoga od 25 godina ko ima problem sa drogom, skoro 59 odsto odgovara da poznaju“, istakla je Žegura na panel diskusiji 'Podrži, ne kažnjavaj', kao dijelu globalne inicijative koju su pokrenuli Međunarodni konzorcijum za politike o drogama, Međunarodna mreža osoba koje koriste droge, Međunarodna mreža smanjenja štete i Međunarodna HIV/AIDS alijansa, a Juventas i 4 Life je po treći put obilježavaju u Crnoj Gori.

Čak 92 odsto učesnika ankete je probalo alkohol, koji petina koristi tri do četiri puta godišnje, a 13 odsto više puta mjesečno, dok je čak 92 odsto njih reklo da poznaje korisnika alkohola mlađeg od 18 godina, pokazali su rezultati ankete.

"To je po nama podatak koji je prilično zabrinjavajući u ovom trenutku, posebno kad se uzme u obzir da su 30 odsto ispitanih maloljetnici“, rekla je Žegura, navodeći da je skoro trećina ispitanika rekla da je alkohol probala prije svoje četrnaeste godine, a dvije trećine prije 18. „Alkohol kupuje skoro polovina ispitanika u lokalu, baru ili sličnim prostorima, dok ga jedna trećina kupuje u prodavnici“.

Ona je rekla da je na pitanje 'kome bi se obratili za pomoć', dvije trećine ispitanika kazalo da bi na prvom mjestu to bila porodica, sedam odsto bi se njih obratilo domu zdravlja, 13 odsto nevladinim organizacijama, a 16 odsto kancelarijma za prevenciju.

„Najveći problem je što mladi ne znaju gdje da se obrate za pomoć, nisu slobodni da se obrate službama u osnovnim ili srednjim školama, u domove zdravlja - ako su maloljetni - moraju sa sobom da povedu roditelje“, upozorila je Žegura.

Predsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Crne Gore, Andrea Mićanović, ocijenila je da su prezentovani rezultati istraživanja stavova mladih o drogama "važan pokazatelj da nešto treba mijenjati", kao i razviti i ojačati servise podrške učenicima.

"Neophodno je ojačati pedagoško-psihološke službe u smislu praćenja i identifikovanja problematičnih vidova ponašanja među učenicima koji mogu biti posljedica korišćenja narkotika, kako bi se moglo intervenisati u najranijim fazama", rekla je Mićanović. "Nakon toga, jako je važno učenicima ponuditi savjetovane usluge i uputiti ih na programe podrške koji postoje unutar njihove zajednice"

Prema njenim riječima, u komunikaciji sa delegatima UNSCG, učenici velikog broja srednjih škola u Crnoj Gori rekli su da često ne osjećaju slobodu da se obrate za pomoć pedagoško-psihološkim službama pri rješavanju običnih školskih problema, što "ukazuje da je potrebno da pedagozi i psiholozi grade zdrav i prijateljski odnos sa svojim učenicima zasnovan na međusobnom povjerenju“

Mićanović je rekla da mladi često u drogi vide rješenje za životne probleme, i ocijenila da bi u tome mogli da pomognu "treninzi životnih vještina" osmišljenih da učenike poduče vještinama suočavanja sa svakodnevnim životnim problemima.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka na smjeru Socijalni rad i socijalne politika, Sonja Njunjić, kazala je da djeca i mladi koji koriste droge nemaju dovoljno programa podrške, „pogotovo ako imaju ispod 18 godina“.

„Većina korisnika droga prvi kontakt sa drogama imaju kao maloljetna lica i vrlo mali broj njih se obraća institucijama sistema, što govori koliko imaju povjerenje u institucije i odgvoru koji dobijaju“, navela je Njunjić.

Ona je ocijenila da je vidljiv nedostatak podrške Centra za socijalni rad mladim korisnicima droga, „zbog čega bi kao prioritet trebao da bude socijalna zaštita za mlade korisnike droga“, prenosi portal Antena M.

Govorećino preporukama za rješavanje problema u zdravstvenom sistemu, njen kolega sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Jovan Dašić, rekao je da tu spadaju reforme sistema kontrole droga, kao i da fokus treba da bude na zdravlje svakog pojedinca i smanjenje štete.

„Važno je da obezbijedimo besplatan tretman, rehabilitaciju i resocijalizaciju mladih koji koriste droge, ali i finansijsku podršku države u održavanju već postojećih servisa u lokalnim zajednicama, da obezbijedimo kontinuiranu medicinsku edukaciju iz oblasti droga, prevencije narkomanije i radu sa osobama koje koriste droge“, naveo je Dašić.

XS
SM
MD
LG