Linkovi

Stejt Department: Srbija zemlja tranzita za narkotike, napreduje u sprečavanju pranja novca


Srbija nije značajan izvor niti zemlja potrošač ilegalnih narkotika ali je i dalje zona tranzita za drogu koja se krijumčari preko njene teritorije ka drugim evropskim tržištima, ističe se u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o međunarodnoj kontroli narkotika. Kako se navodi, kroz Srbiju između ostalog prolaze opijati koji potiču iz Avganistana i kokain iz Južne Amerike. Narkotici se izvoze u Zapadnu Evropu i na Bliski istok ali i snabdevaju malo ali rastuće domaće tržište.

U malim, tajnim laboratorijama unutar Srbije proizvode se sintetičke droge za lokalnu upotrebu a kanabis je najčešće korišćeni ilegalni narkotik. Prema izveštajima Ministarstva unutrašnjih poslova, droga se krijumčari “balkanskom rutom” u Evropu, a u Srbiju uglavnom ulazi sa Kosova i iz Albanije. Srpske vlasti veruju da se upotreba heroina i ekstazija u zemlji smanjuje ali raste korišćenje novih psihoaktivnih supstanci.

U drugom delu izveštaja, koji se bavi pranjem novca, ističe se da je Srbija 2018. načinila značajan napredak u usklađivanju svog režima sprečavanja pranja novca sa međunarodnim standardima, što je dovelo do povećanja broja istraga i sudskih presuda. Uz pomoć donacija, Srbija je unapredila svoju nacionalnu procenu rizika kako bi bolje identifikovala pretnje kriminala povezanog sa pranjem novca i metode koje se koriste u pranju novca i finansiranju terorizma, ocenjuje Stejt Department.

Najčešća praksa pranja novca u Srbiji, prema podacima domaće Uprave za sprečavanje pranja novca, uključuje pozajmice i poklone u gotovini nepoznatog porekla privatnim i pravnim licima, korišćenje of-šor kompanija i slučajeve gde se pranje novca kombinuje sa izbegavanjem plaćanja poreza, kao i integraciju kriminalno stvorenih fondova u sektore građevinarstva, stambeno tržište, gradnju kockarnica, menjačnica, hotela i slično.

Preporuke Stejt Departmenta

Srbija bi trebalo da unapredi međusobnu saradnju relevantnih agencija, pranje novca krivično goni nezavisno od drugih krivičnih dela, podigne svest među entitetima obaveznima da podnose izveštaje o sumnjivim transakcijama, postara se da agencije za sprovođenje zakona na vreme imaju pristup podacima o vlasništvu kod pravnih entiteta i unaprede kapacitete supervizora za suzbijanje pranja novca.

U izveštaju se ističe da je u prvih osam meseci 2018. podignuto 11 optužnica protiv 31 pojedinca osumnjičenih za pranje novca a da je tokom prvih sedam meseci primene novog zakona o organizaciji državnih tela u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije podignuto 275 optužnica za korupciju i finansijske malverzacije.

Vrećica zaplenjenog fentanila, sintetičke droge odgovorne za veliki broj smrtnih slučajeva u SAD (arhivski snimak).
Vrećica zaplenjenog fentanila, sintetičke droge odgovorne za veliki broj smrtnih slučajeva u SAD (arhivski snimak).

Borba protiv narkotika - spoljnopolitički prioritet Vašingtona

U izveštaju Stejt Departmenta o kontroli narkotica razmotreni su potezi vlada skoro 70 zemalja u subzijanju proizvodnje, trafikinga i upotrebe narkotika. Kako se navodi, taj globalni izazov danas ima direktniji uticaj na zdravlje i bezbednost Amerikanaca nego bilo kad u istoriji.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 70.000 ljudi umrlo je od predoziranja drogom 2017, čime je to postao glavni uzročnik ranih smrti u Americi. Velika većina droge koja je izazvala te smrtne slučajeve potiče van SAD zbog čega je suzbijanje proizvodnje i krijumčarenja jedan od najhitnijih spoljnopolitičkih prioriteta SAD - navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG