Linkovi

Nove mašine "otkrivaju" eksplozive i drogu


Na aerodromima se obično koriste psi, koji su istrenirani da nanjuše eksploziv ili nelegalne droge, ali uskoro bi mogle da se pojave visokotehnološke mašine napravljene da “njuše” vazduh, tako da prenosioci kofera i stručnjaci za bombe mogu da provere prtljag i kontejnere, a da ih uopšte ne dodirnu.

Specijalno istrenirani psi možda u budućnosti više neće biti potrebni za bezbednost, ukoliko mašina pod nazivom “Crim-Track” zauzme njihovo mesto. Ta sprava funkcioniše tako što njuši vazduh i za manje od dva minuta može da otkrije supstance, koje se koriste za pravljenje eksplozivnih naprava i nelegalnih droga. Mašinu su osmislili istraživači na tehničkom univerzitetu u Danskoj.

“Stavili smo mali ekran, i ako čovek upravlja njime on može da pritisne dugme i pojaviće se upozorenje”, objašnjava Mogens Havsten Jakobsen, istraživač sa danskog Tehničkog Univerziteta.

A evo kako funkcioniše…

Tu je bežična komunikacija. Radi na baterije, tako da možete da ih imate nekoliko. Podaci će u budućnosti biti slati direktno na tzv. kontrolnu stanicu, koja bi mogla da bude kompjuter, ili laptop, ili ajped ili nešto slično. Dakle u isto vreme može da radi njih nekoliko ukoliko želite da pretražite neku oblast”.

“Crim-Track” takođe sadrži čip sa farbama, koje menjaju boje kada dođu u kontakt sa određenom supstancom.

Čip zakačimo za ono što zovemo komora a protok, što je zapravo mala mikrokomora u kojoj se nalazi mikročip sa bojama. Zatim to okačimo na mašinu i kada pokrenemo program, oprema napravi nekoliko slika mikročipa sa bojama dok je izložen hemikalijama”, ističe Milan Laustsen, takođe sa danskog Tehničkog univerziteta.

Istraživači se nadaju da će ova tehnologija biti u prodaji do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG