Linkovi

Viši sud preinačio odluku o puštanju “Kavčana” na slobodu


Zgrada u kojoj se nalazi kancelarija specijalnog tužioca, u koju su na ispitivanje privedeni pripadnici kavačkog klana, 21. aprila 2021. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Crnogorski mediji javili su u petak da je vijeće Višeg suda preinačilo odluku sudije Miroslava Bašovića da pusti na slobodu Slobodana Kašćelana i još pet osumnjičenih pripadnika “kavačkog” kriminalnog klana.

Prema pisanju portala Vijesti, u toku je akcija hapšenja juče uhapšenih “Kavčana” koji su pušteni da se brane sa slobode, a portal Pobjeda piše da su večeras ponovo uhapšeni, i da im je određen pritvor.

Iz Uprave policije nisu odgovorili na telefonske pozive Glasa Amerike u vezi informacija o ponovnom lišavanju slobode osumnjičenih “Kavčana”.

RTCG je javila, pozivajući se na nezvanične izvore iz Višeg suda, da je Kašćelanu i grupi uhapšenih vijeće tog suda odredilo 30-dnevni pritvor.

Slobodan Kašćelan, Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Zoran Kažić i Darko Prelević uhapšeni su preksinoć pod sumnjom da su dio kriminalne organizacije koja je počinila najteža krivična djela.

"Sistem je truo"

Podgorički Viši sud prethodno je pustio osumnjičene pripadnike “kavačkog” narko klana, uhapšene u policijskoj akciji u Kotoru, da se brane sa slobode, a potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ocijenio da mu je “žao
što je Crna Gora u situaciji u kojoj jeste”
i da je “sistem truo”.

“Policija i SDT uradili sve što je do njih, sistem truo. Država - mafija 1:1. Idemo dalje”, rekao je Abazović, prenose Vijesti.

On je ocijenio da odluka podgoričkog Višeg suda da ne odredi pritvor Slobodanu Kašćelanu i ostalim osumnjičenim članovima kavačkog kriminalnog klana, "pokazuje koliko ima smisla rad nove vlasti na izmjenama (tužilačkih) zakona".

"Svakom građaninu je sve jasno koliko sada ima smisla ovo što radimo sa izmjenama zakona", rekao je Abazović novinarima, ocjenjujući da “ovaj postupak sudstva ne umanjuje uspjeh policije”.

On je izrazio žaljenje što je Crna Gora “u situaciji u kojoj jeste” i poručio: “Moraćemo da se borimo, izgleda”.

“Neka svako snosi odgovornost za sve što se bude dešavalo u narednom periodu vezano za organizovani kriminal u Crnoj Gori", rekao je Abazović.

Prema informacijama portala Vijesti, u Ministarstvu unutrašnjih poslova je danas održan sastanak, povodom odluke da se ne odredi pritvor “Kavčanima”, kojem su prisustvovali Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i čelnici policije.

Prema policijskim evidencijama, u sukobima kotorskih rivalskih klanova, “Kavčana” i “Škaljaraca” oko prevlasti u kokainskom poslu sa Južnom Amerikom u posljednjih nekoliko godina stradalo je na desetine ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG