Linkovi

Abazović: Hapšenje “Kavčana”, najveći udarac mafiji u protekloj deceniji


Arhiva - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: RTCG)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, ocijenio je u četvrtak da je hapšenje osumnjičenih pripadnika lokalnih narko klanova najjači udarac mafiji u protekloj deceniji, i najavio nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

Abazović je, na vanrednoj konferenciji za medije Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, čestitao Upravi policije, Specijalnom državnom tužilaštvu i svima koji su učestvovali u akciji hapšenja članova jednog od kriminalnih klanova.

"Ovo je najjači udarac koji smo zadali mafiji u protekloj deceniji i mislim da je samo prvi od onih koji će uslijediiti", rekao je Abazović.

On je ocijenio da, “ako je neko htio da uzme slavu i označi Crnu Goru kao državu koja štiti kriminalce, sada im je pokazano da Crna Gora može da odgovori bolje od opremljenijih država”

Pomoćnik direktora Uprave policije, Dejan Knežević, rekao je da je “rad na ovom predmetu bio dugoročan i u saradnji sa partnerskim službama, naročito EUROPOL-a”, i najavio da će borba protiv korupcije i kriminala biti prioritet UP.

Knežević je rekao da je u istom predmetu UP, u saradnji sa SDT, podnijela krivičnu prijavu protiv 14 osoba, “od kojih su oduzeta sredstva za komunikaciju, osmatranje, eksplozivna naprava, skupoceni automobili”.

“Prijave su podnijete protiv: S.K (58), V.V. (45), M.R. (35), D.P. (30), Z.K. (45), K.M. (43) koji su uhapšeni, traga se za R.Z. (39), R.Ž. (35), M.V. (39), D.K. (40), S.J. (38), M.K. (38) i A.D. (35), dok je Z.P. (45) u zatvoru zbog drugih djela”, naveo je Knežević i dodao da uhapšene sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u saizvršilaštvu i ubistvo u pokušaju.

Prema njegovim riječima, na hapšenju ove kriminalne grupe bio je angažovan kompletan Sektor za borbu protiv kriminala Uprave policije.

“Sa ovim se neće stati, nastavićemo prema drugim kriminalnim grupama”, rekao je Knežević i dodao da UP “ima kapacitete da odgovori svim izazovima koje nosi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Pomoćnik direktora UP rekao je da će, nakon hapšenja “kavčana”, fokus biti stavljen na druge kriminalne grupe koje djeluju u Crnoj Gori i van nje, izražavajući optimizam da će i u tim istragama biti pomaka.

U akciji policije izvršenoj u noći između utorka i srijede, u Kotoru je uhapšena grupa osumnjičenih pripadnika “kavačkog klana”, uključujući i navodnog vođu tog Kotorskog narko klana, Slobodana Kašćelana, kojima je određen 72-časovni pritvor.

Smatra se da su u posljednjih nekoliko godina krvavi obračuni “Kavčana” i rivalskog klana “Škaljaraca” oko prevlasti u poslu šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, u Crnoj Gori, regionu i pojedinim zemljama EU, odnijeli na desetine života.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG