Linkovi

Vlada očekuje američkog investitora za crnogorski dio Jadransko-jonskog dijela autoputa


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (Foto: VOA)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (Foto: VOA)

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, saopštio je u ponedjeljak da je ubijeđen da će Vlada pronaći američkog investitora za crnogorski dio Jadransko-jonskog autoputa, kao i investitora koji bi pod koncesijom izgradio dvije od tri preostale faze autoputa Bar-Boljare na dionici od Mateševa do granice sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanje novinara kada bi mogla početi izgradnja druge faze autoputa Bar-Boljare. Krivokapić je rekao da do danas nije gotov idejni projekat dionice od Mateševa do Andrijevice.

"Čim projekat bude gotov, krenućemo u preispitivanje kreditnog aranžmana i očekujemo da će septembar 2022. biti nastavak tog dijela od Mateševa do Andrijevice. Projekat vezan za put Andrijevica - Boljare je u završnoj fazi i ostalo je samo da se od tri varijante zaobilaznice izabere najoptimalnija. Nadamo se investitoru koji će biti spreman da koncesijom uđe u realizaciju toga projekta, tako da bismo susretno radili Mateševo-Andrijevica i Andrijevica-Boljare".

Na pitanje kada se očekuje početak gradnje crnogorskog dijela Jadransko-jonske magistrale, premijer je rekao da ne može govoriti o detaljima.

"Ja sam ubijedjen, na osnovu razgovora koje sam imao, da će se naći američki investitor koji bi bio spreman da realizuje taj zahtjevan projekat", rekao je Krivokapić.

Osvrćući se na eksploataciju šljunka iz rijeke Morače, Krivokapić je rekap da su obišli prostor koji je devastiran.

"A svi su dobili isključivo i samo ugovor da mogu da utiču na definisanje korita Morače koje je devastirano. Oni su ga zloupotrijebili. Pored vaše obaveze ste ogromnu količinu šljunka iskoristili da dobijete nešto malo, a izgubite mnogo" naveo je premijer.

Prema njegovim riječim, svaka tri minuta jedan kamion “sa “Bemaks” tablicama” ide od šljunka do "mjesta odlaganja, da bi na taj način zavarao trag", kao i da “taj jedan kamion košta 300 eura, pa je jasno o kakvoj se zloupotrebi radi”.

To je najveća zloupotreba prirodnih resursa u Crnoj Gori, mislim da šume još možda tu možemo gledati slično." On je kazao i da se ne radi samo o Morači, već da su sve rijeke u sličnoj situaciji, te da je na Vladi raspravljano da se mora doći do zajedničkog odgovora.

"Do sada je bilo pojedinačno, ode inspektor pa se vrati ili ne smije da ode. Imate policiju koja kasni dva sata. Policiju na licu mjesta koja ne vidi da je tovar prošao. Imate drugu inspekciju koja ne smije da se pojavi tamo. Zašto o tome ne pričamo? To su teme koje više zaslužuju pažnju. Zašto se neko od nekoga plaši? Plašite se od lopova, kad je to bilo u Crnoj Gori", kazao je Krivokapić.

Upitan od strane novinara zar nije policija u nadležnosti Vlade, Krivokapić je rekao: "Pošaljete policiju, prijavite to, ona dva sata namjerno kasni. Zašto, pitajte direktora policije".

Premijer Zdravko Krivokapić je to kazao predstavljajući kapitalni budžet i investicioni program Vlade "Crna Gora odmah". On je poručio da je “cilj Vlade podizanje kvaliteta života građana Crne Gore”, te da je “cilj da 2022. Crna Gora postane najveće gradilište u region”.

Krivokapić je rekao je da je Vlada pripremila četiri programa.

“Prvi je već poznat - Evropa sad i njega podržava većina građana. Drugi je "Crna Gora odmah" koji peredstavljamo danas, a ostala dva "Evropa ovdje" i "Crna Gora radi", biće pripremljeni sredinom decembra”, rekao je Krivokapić i naveo da “Crna Gora nema vremene za čekanje”.

Na pitanje novinara da li vjeruje da će budžet i najavljeni projekti dobiti podršku Skupštine, te da li vjeruje da će Vlada opstati, premijer je rekao da ga “Vlada kao Vlada i opstanak Vlade ne interesuje”.

“Da je neko protiv ovih programa znači da ne misli dobro građanima Crnoj Gori. Zato ne da vjerujem, nego sam ubijeđen da nema poslanika koji neće dići ruku za ovakav predložoni budžet, to bi bio udar na građanina. Zaboravimo naše političke razlike koje postoje i koje će uvijek postojati, ali ovo nije priča o politici”, saopštio je premijer Crne Gore.

XS
SM
MD
LG