Linkovi

Vlada: Krivokapić u Briselu dobio podršku za programe ekonomskog oporavka i investicija 


ARHIVA - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare u Podgorici
ARHIVA - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare u Podgorici

Vlada Crne Gore saopštila je da je premijer Zdravko Krivokapić u utorak u Briselu dobio podršku ministara EU za ekonomski program reformi "Evropa sad" i investicioni program "Crna Gora odmah", kojima vlada u Podgorici namjerava ubrzati pristup zemlje u EU.

“Kao kredibilna članica NATO-a, želimo da poziciju u Alijansi upotrijebimo za snažniji politički dijalog na nivou Evropske unije. Proces pristupanja za nas je period rada na unutrašnjim reformama i snaženju naših institucija. Uprkos činjenici da pregovori traju devet godina, zbog deficita političke volje naših prethodnika da ubrzaju proces, mi u Crnoj Gori imamo veoma visok nivo podrške građana evropskoj integraciji, a on je porastao za preko 10 odsto nakon izbora nove vlade“, rekao je Krivokapić.


Premijer je, kako se navodi u saopštenju, sagovornike upoznao sa aktivnostima u vezi sa ispunjavanjem privremenih merila za poglavlja 23 i 24, a tokom sastanka je od učesnika, ministara evropskih vanjskih poslova Evropske unije, dobio podršku za program ekonomskih reformi „Evropa sad“ i investicioni program “Crna Gora odmah”.

"Ministri su pohvalili vladine napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovili da u potpunosti podržavaju integraciju Crne Gore u EU. Afirmativno je ocijenjen i pažljiv odnos Crne Gore kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi i potpuna vanjsko-politička usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Briselu je ocijenjeno i da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da i zemlje kandidati jednako kao države članice moraju dati svoj doprinos očuvanju vrijednosti ujedinjene Evrope i daljem snaženju Evropske unije, navodi Vlada Crne Gore.

Krivokapić je saopštio da je vlada odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje ispunjenju cilja, odnosno punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

On je, uoči redovnog zasijedanja Savjeta za opšte poslove (GAC), učestvovao na neformalnom radnom doručku ministara evropskih vanjskih poslova Evropske unije, koji je organizovala ministarka za Evropu i Ustav Austrije Karolina Edtštadler, a tema susreta bilo je upoznavanje EU ministara, u čijoj je nadležnosti proširenje, sa intenzivnim aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu evropskih integracija.

Krivokapić je sagovornike informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu evropskih integracija koje su magistralni strateški i vanjskopolitički prioritet nove Vlade.

Krivokapić - Varhelji: Uz nastavak evropskog puta i jačanje institucija EU bliska budućnost Crne Gore

Krivokapić se u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem, a sagovornici su se saglasili da je uz nastavak evropskog puta i rada na jačanju institucija “Evropska unija bliska budućnost Crne Gore”.

„Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji. Moguće da je izostanak napretka u određenim segmentima procesa pridruživanja ostavio prostor za različita, nedobronamjerna tumačenja. Ipak, treba imati u vidu da je Crna Gora u kratkom periodu prošla kroz proces demokratske tranzicije, a sljedstveno tome izmijenila dio kadrovske strukture za vođenje pregovora i započela proces reformi na više kolosjeka”, rekao je Krivokapić Varheljiju i dodao da je “sve bilo neophodno da bismo zauzeli stabilan kurs ka ispunjavanju preduslova i postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo u EU“.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore i kazao da je frekvencija kontakata na najvišem nivou snažna potvrda opredijeljenosti Crne Gore da postane sljedeća članica Evropske unije, saopštila je vlada.

Varhelji je, kako se navodi, istakao važnost intenziviranja procesa integracija i otvorenost Evropske unije da pruži tehničku podršku Crnoj Gori.

Premijer je, u kontekstu godišnjeg Izvještaja Evropske unije za Crnu Goru, kazao da je Vlada “fokusirana na ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te izrazio očekivanje da će do kraja francuskog predsjedavanja EU (jun 2022) Crna Gora sprovesti preostale zadatke”.

Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore je informisao sagovornika o programima ekonomskog oporavka i investicija „Evropa sad!“ i „Crna Gora odmah!“, a sagovornici su se usaglasili da je održavanje dobrosusjedskih odnosa ključno za očuvanje stabilnosti i dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, saopštila je Vlada Crne Gore.

XS
SM
MD
LG