Linkovi

Crna Gora: Situacija povoljnija, ublažene mjere do 12. januara 


ARHIVA - Kovid centar u Podgorici (Foto: RFE/RL/Aleksandar Ljumović)
ARHIVA - Kovid centar u Podgorici (Foto: RFE/RL/Aleksandar Ljumović)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su, u utorak, da je epidemiološka situacija u zemlji bolja, te da će “oprezno i minimalno ublažiti epidemiološke mjere. do 12. januara naredne godine”.

EK od 22. decembra priznaje crnogorske kovid propusnice

Evropska komisija (EK) donijela je u utorak ekvivalentne odluke o priznanju kovid sertifikata izdatih u Crnoj Gori, Tajvanu, Tajlandu, Tunisu i Urugvaju, potvrdili su zvaničnici EK.

EK je na svom vebsajtu saopštila da će kovid sertifikati izdati u ovim državama biti prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim kovid sertifikatima Evropske unije (EU), te da će ući će u jedinstveni sistem EU.

"To znači da će stanovnici tih zemalja moći da koriste svoje sertifikate pod istim uslovima kao državljani EU", saopštila je EK i dodala da odluka stupa na snagu 22. decembra 2021.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je da se Crna Gora pridružuje sistemu digitalnih kovid-19 sertifikata Evropske unije (EU).

“Dobre vijesti. Crna Gora i Tunis se pridružuju sistemu digitalnih Kovid-19 sertifikata", napisao je Varhelji na Tviteru.

Digitalni sertifikat je digitalni dokaz da osoba ispunjava jedan od tri uslova - da je preležala koronavirus, da je vakcinisana, ili da ima negativan test, a može biti izdat u digitalnoj i papirnoj formi.

Imajući u vidu aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu, ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. do 12. januara 2022.", navodi se u saopštenju.

Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata Kovid potvrde, uz prisustvo do 100 lica, tako da se na površini od četiri metra kvadratna objekta može nalaziti jedan gost”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, takođe, kazala da se “dozvoljavaju rođendani i druge proslave, uz obavezno posjedovanje Kovid potvrde”.

Saopšteno je, takođe, da je “prisustvo publike na sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata Kovid potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, a na način da između gledalaca budu dva prazna mjesta”.

Na konferenciji za novinare je saopšteno i da će ugostiteljski objekti tokom praznika raditi i nakon ponoći i to na dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i 01/02. i 02/03. januara 2022.

“Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24, 25, 26. decembra 2021, kao i 06.,07., 08. januara 2022.”, navela je ministarka.

Borovinić Bojović je rekla i da je “Crna Gora stala u red za kupovinu ljekova, odnosno tableta za Kovid 19”. Ona je potvrdila da je u Crnoj Gori registrovan omikron soj koronavirusa “koji je zarazniji i brže se širi”.

"Treća doza vakcine je dodatna zaštita od omikron soja i mi ćemo insistirati na Kovid potvrdama. Kakve će biti kliničke slike, odnosno kakao će se kretati broj hospitalizacija ne znamo, ali zdravstveni sistem je spreman”, kazala je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je “u padu broja inficiranih 33 odsto, a posljednje dvije sedmice u padu je i broj preminulih 40 odsto”.

Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani čine preko 75 odsto”, naveo je Galić.

Galić je kazao “da novogodišnji koncerti na otvorenom nose veliki epidemiološki rizik, zbog čega su zabranjeni”.

Razlika u odnosu na festivale koje smo imali u prethodnom periodu, je što sada imamo delta i omikron soj koji su zarazniji, koji mogu zaraziti veću populaciju. Nemoguće je obezbijediti poštovanje osnovnih mjera”, rekao je Galić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se razmišlja o zabrani nalaganja badnjaka za božićne pranike, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da su ““više puta pozvali na okupljanja u krugu porodica”.

Svako okupljanje predstavlja rizik. Kovid potvrde za vjerske objekte ostaju na snazi i za predstojeće praznike”, saopštila je ministarka.

Digitalna Kovid potvrda podrazumijeva potpunu vakcinaciju propisanim brojem doza vakcine protiv koronavirusa, da od posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata; pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci; negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da postoji rizik za uvođenje kovid potvrda u javnoj upravi i dodao da “Ministarstvo pravde nije donijelo nikakvu odluku, ni konačni stav, već komunicira sa javnošću kako to sprovesti ako bude neophodno”.

“Za sada situacija je bolja i to nije potrebno”, naveo je Marić, objašnjavajući da su “Kovid potvrde nametnute dijelu privatnog sektora u kojem je prepoznat rizik od širenja infekcije”.

Marić je rekao da su svjesni rizika te da ih “međunarodni standardi navode na to da je uvođenje Kovid potvrda u javnoj upravi moguće uz jasna i argumentovana obrazloženja”.

XS
SM
MD
LG