Linkovi

Registrovano pet slučajeva omikrona u Crnoj Gori


Ilustracija (Foto: Rojters/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: Rojters/Dado Ruvic)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su u četvrtak da su laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje danas potvrdile pet slučajeva infekcije omikron sojem koronavirusa.

Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba", navode u IJZ.

U Institutu navode da su u pitanju četiri klastera iz različitih opština, i podsjećaju da je IJZ obavijestio javnost da se početkom decembra pojavila prva sumnja na obolijevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

"U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo Omicron soja", saopštili su iz IJZ i dodali da svi kontakt zaraženih omikron sojem istraženi i stavljeni u izolaciju.

U Institutu navode da će se metoda sekvenciranja ubuduće koristiti, osim za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, i za mutacije ostalih virusa, te da će “znatno olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti”.

"Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda", kažu u IJZ.

Institut navodi da je omikron “veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane sa potencijalnim izbjegavanjem imunog odgovora i većom transmisijom”, kao i da “medjutim, još uvijek postoje značajne nesigurnosti i nepoznanice”.

Iz Instituta su još jednom poručili da je vakcinacija važna i apelovali na sve kojima je “došlo vrijeme za treću dozu” da je prime “što prije”.

"Podsjećamo i na preliminarne rezultate istraživanja Bajonteka i Fajzera, prema kojima je vakcina efikasna protiv Kovida 19, računajući i Omikron, ako je data tri puta”, rekli su u IJZ.

XS
SM
MD
LG