Linkovi

IJZ: Situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori “ide ka dramatičnoj”


Glasači na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori čekaju ispred biračkog mesta u Podgorici, 30. avgusta 2020.
Glasači na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori čekaju ispred biračkog mesta u Podgorici, 30. avgusta 2020.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša pozvao je političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mjere, upozoravajući da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori “veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj”.

Mugoša je rekao da posljednjih dana rezultati, odnosno analize, koje su se radile u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro 30 odsto testiranih pozitivno na koronavirus, prenosi PR centar.

„To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u zadnjih 20-ak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje“, rekao je Mugoša.

On je izrazio nadu da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali, ne poštujući pravila.

„Sada molimo, ne više građane, jer njih smo do sada stalno molili... molimo sve one koji mogu da utiču na građane, političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih“, poručio je Mugoša.

On je naglasio da se mora djelovati i da ga je strah da će doći do novog „zaključavanja“, posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

„Što znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvoranje škola, a u isto vrijeme počinju respiratorne infekcije, gdje će se ovaj problem samo umnožiti”, rekao je direktor IJZ koji je zamolio i medije “da daju dovoljno prostora i da se fokusiraju na mjere koje su upućene stanovništvu, a koje, kada se primjenjuju, daju vrlo dobre rezultate“.

Mugoša je rekao je da bi strikno poštovanje mjera 15 do 20 dana moglo da dovede do potpune kontrole nad epidemijom u Crnoj Gori, odnosno da ona bude dovedena na nivo od “svega nekoliko slučajeva“.

Rekordnih 219 novih slučajeva, dva preminula za 24 časa

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 822 uzorka na novi koronavirus, pri čemu je registrovano rekordnih 219 novopozitivnih slučajeva infekcije.

“Od poslednjeg presjeka prijavljena su dva smrtna ishoda kod Kovid 19 pozitivnih pacijenata i to iz Pljevalja i Cetinja, rođenih 1977. i 1962. godine a koji su liječeni u OB Nikšić i u Kliničkom centru Crne Gore”, navode iz IJZ.

Prema zvaničnoj statistici, od početka epidemije preminulo je 114 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

U posljednja 24 časa prijavljen je oporavak kod 38 pacijenata, a trenutno je u zemlji 1.630 aktivnih slučajeva infekcije.

Od početka epidemije registrovano je ukupno 6.094 slučaja infekcije Kovidom 19, navode zvaničnici.

Ako se sadašnji trend obolijevanja nastavi do kraja nedjelje, ukupan broj zaraženih od početka epidemije vjerovatno će dostići jedan procenat stanovništva Crne Gore od 620.000.

XS
SM
MD
LG