Linkovi

Crna Gora: Četiri osobe preminule od Kovida 19, epidemija ne popušta


ARHIVA - Konobarica u Podgorici, 25. maja 2020. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
ARHIVA - Konobarica u Podgorici, 25. maja 2020. (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša saopštio je da su u posljednja 24 časa preminule četiri osobe pozitivne na koronavirus, dok je u istom periodu na uzorku od 395 testiranih registrovano 78 novih slučajeva infekcije.

“Nažalost, i dalje imamo jednu seriju koja se odnosi na umiranje pacijanata, koja je relativno visoka i svakako nam ne daje spokoja, a radi se o tome da u posljednja 24 sata imamo četiri smrtna ishoda koja su prijavljena iz Podgorice, Rožaja, Pljevalja i Bara”, rekao je Mugoša i dodao da su danas preminule osobe rođene 1952, 1960, 1947. i 1966. godine, od kojih su tri liječene u Kliničkom centru Crne Gore, a jedna u Opštoj bolnici u Beranama.

Prema njegovim riječima, podatak koji se odnosi na umrle "govori o ozbiljnosti ove infekcije i svega onoga što ona nosi".

“Ovaj virus je takav da uvijek nađe one koje su posebno osjetljivi, i kod njih često izaziva komplikacije i bude ona kap koja preliva čašu. Jeste da su većina njih imali komorbiditete i teške bolesti, ali to nije značilo da moraju da umru sad”, rekao je Mugoša.

Mugoša je dodao da je od početka juna registrovano 59 smrtnih slučajeva pacijenata inficiranih koronavirusom, te da je od početka epidemije ukupno preminulo 68 osoba.

“Prijavljen je oporavak 69 pacijenata, tako da ukupan broj aktivni slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.107”, rekao je Mugoša.

NKT preporučilo pripreme za početak škole, dozvoljena okupljanja do 100 osoba

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) preporučilo je Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje da pripreme i definišu pretpostavke za početak školske godine u redovnom terminu i u punom kapacitetu.

"Pohađanje nastave, boravak u školi i predškolskim ustanovama imaju nezamjenjivu obrazovno-vaspitnu ulogu. Stoga je potrebno pravovremeno pripremiti jasne preporuke kako bi se na zdravstveno bezbjedan način omogućilo redovno odvijanje aktivnosti u svim školskim i predškolskim ustanovama u državi", saopšteno je nakon sjednice NKT-a.

Nacionalno koordinaciono tijelo dozvolilo je okupljanja do 100 lica, a u zatvorenom do 50, uz odgovornost političkih subjekata za organizaciju i poštovanje mjera tokom održavanja skupa.

"Na zahtjev većeg broja političkih subjekata i iskazane potrebe za direktnom komunikacijom sa biračima i kvalitetnijeg prezentovanja izbornih programa i lista u predizbornom procesu, NKT je predložilo Ministarstvu zdravlja da se izmjenama i dopunama odgovarajućih naredbi omoguće politički skupovi u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz ograničenje broja prisutnih i obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mjera - održavanja distance, higijene ruku i nošenja zaštitnih maski", saopšteno je nakon sjednice NKT-a.

U saopštenju NKT se navodi da je, “imajući u vidu predstojeće međunarodne sportske aktivnosti, kao i veliko interesovanje inostranih medija i stranih posmatračkih misija za izborni proces u Crnoj Gori, to tijelo predložilo definisanje posebnih uslova kojima bi se omogućio nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori navedenih subjekata na način koji obezbjeđuje optimalnu zaštitu zdravlja”.

“Navedeno je u skladu sa do sada važećim protokolom za popuštanje mjera u međunarodnom saobraćaju i preporukama Evropske komisije", kažu u NKT.

XS
SM
MD
LG