Linkovi

Crna Gora: Za četiri dana 500 novooboljelih, epidemiološka situacija “veoma ozbiljna”


Ilustracija
Ilustracija

Nakon kratkotrajnog pada broja novih slučajeva infekcije koronavirusom krajem avgusta, laboratorije crnogorskog Instituta za javno zdravlje već četiri dan zaredom bilježe više od 100 novooboljelih, dok epidemiolozi upozoravaju da je epidemiloška situacija u zemlji veoma ozbiljna.

Laboratorije IJZ u subotu su, od posljednjeg presjeka, završile PCR analizu 591 uzorka na novi koronavirus, pri čemu je registrovano je 147 novopozitivnih slučajeva infekcije.

“Od posljednjeg presjeka prijavljen je jedan smrtni ishod kod Kovid-19 pozitivnog pacijenata iz Berana, rođenog 1964 godine koji je liječen u OB Berane”, navode zvaničnici zdravstva.

Zvanični podaci IJZ govore da su više od 500 novih slučajeva u prethodna četiri dana i relativno mali broj oporavljenih u istom periodu doprinijeli naglom skoku broja aktivno oboljelih, sa ispod 800 krajem avgusta na 1091 na današnji dan.

Epidemiolozi upozoravaju da je epidemiološla situacija “veoma ozbiljna” a lokalna transmisija virusa visoka, pozivajući građane na poštovanje mjera protiv širenja infekcije.

“Povećanje broja nije neočekivano, ovo sadašnje stanje pokazuje naše ponašanje od prije deset do petnaest dana”, saopštila je za RTCG Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u IJZ, Sanja Medenica, povodom naglog skoka broja novooboljelih.

Od početka epidemije u Crnoj Gori, koronavirusom je inficirano 5.422 osobe, od kojih je do sada preminulo 107, navode iz IJZ.

XS
SM
MD
LG