Linkovi

Crna Gora: 216 novoinficiranih i tri smrtna slučaja, moguće uvođenje ograničenja kretanja


Ilustracija

Laboratorije crnogorske Instituta za javno zdravlje registrovale su u posljednja 24 sata 216 novopozitivnih slučajeva koronavirusa, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije porastao na rekordnih 1451, dok su u isto vrijeme preminule još tri osobe pozitivne na taj virus.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 839 uzoraka na novi koronavirus, pri čemu je registrovano 216 novopozitivnih slučajeva infekcije” saopštili su iz Instituta i dodali da je od tog broja najviše njih - 73 iz Podgorice, zatim 43 iz Nikšića i 40 iz Berana.

Istovremeno su tom Institutu prijavljena tri smrtna ishoda kod pacijenata pozitivnih na Kovid 19, iz Gusinja, Tivta i Pljevalja, koji su rođeni 1959. (2) i 1948. godine, a liječeni u Opštoj bolnici Berane i Opštoj „Blažo Jokov Orlandić u Baru.

“Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca je 103 a od početka godine 112”, navode iz IJZ i dodaju da je u istom periodu prijavljen opravak kod 40 pacijenata.

Prema zvaničnoj statistici, od početka epidemije, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 5875.

Zbog naglog skoka broja novozaraženih u prvim danima septembra, epidemiolozi su ponovo upozorili da bi, ako se situacija zakomplikuje, moglo bi doći do uvođenja restriktivnijih mjera, medju kojima je i organičenje kretanja.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, rekao je u izjavi za državnu televiziju da je bilo očekivano da broj inficiranih znatno poraste, nakon svih masovnih okupljanja koja su se dešavala u prethodnom periodu.

“Pratimo situaciju o broju oboljelih, vidjećemo koje će miere donositi... kako se bude epidemiološka situacija razvijala, tako će i mjere, pretpostavljam, biti sve strožije”, rekao je Galić.

U međuvremenu je Ministarstvo prosvete saopštilo da će učenici prvih šest razreda osnovne škole, kao i prvog razreda srednje škole, od 1. oktobra pohađati nastavu neposredno u školi, dok će ostali učenici nastavu pohađati onlajn, uz konsultacije na svakih 15 dana.

U tom vladinom resoru navode da će svi časovi trajati 30 minuta, uz najviše četiri časa dnevno za osnovce, odnosno šest časova dnevno za učenike srednjih škola, dok će se provjere znanja za sve učenike organizovati u školi, uz poštovanje mjera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG