Linkovi

Početak škole u Crnoj Gori zbog epidemije odgođen za 1. oktobar


Prazna učionica, ilustracija
Prazna učionica, ilustracija

Ministarstvo prosvete Crne Gore saopštilo je u utorak da je, na preporuku Instituta za javno zdravlje zbog neizvjesne epidemiološke situacije u zemlji, početak školske godine odgođen je za 1. oktobar.

“Zbog procjene zdravstvenih vlasti da bi neizvjesni razvoj trenutno kontrolisane epidemiološke situacije regularan početak školske godine nosi rizik po zdravlje djece, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, još uvijek složena”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog vladinog resora navode da se odluka o odgađanju odnosi na škole i vrtiće, najavljujući da će “u narednim danima Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme".

Prema navodima saopštenja, dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu.

U ministarstvu kažu da je odluci donesenoj “isključivo u cilju zaštite zdravlja djece” prethodila konsultacija sa ministartvima zdravlja, finansija i ekonomije, kao i Zavoda za školstvo.

Mugoša: Moguće dalje popuštanje mjera za ulazak iz Srbije

Ranije danas, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Boban Mugoša, u izjavi za televiziju N1 najavio je mogućnost daljih popuštanja mjera koje se tiču ulazaka iz Srbije ako se nastavi trend poboljšanja zdravstvene situacije u toj zemlji.

Mugoša je ocijenio da je u cijelom regionu "relativno visoka transmisija virusa" i da "svako neogovorno ponašanje može da pogorša situaciju".

“Ne želimo da pogoršamo situaciju kod nas, niti da se gosti inficiraju. Vodimo računa da izbalansiramo i dolazak i broj gostiju”, rekao je Mugoša i dodao da je Srbija “najbliži susjed” Crne Gore, te da se iz procjenjuje veliki priliv gostiju iz te zemlje.

On je objasnio da bi to bilo veliko opterećenje za sistem, te da su testovi za ulazak u Crnu Goru iz Srbije uvedeni da bi se smanjila mogućnost unošenja virusa, najavljujući da će, ako se situacija bude dobro odvijala u Srbiji, uslijediti dalje popuštanje mjera.

“Nadam se, ukoliko se situacija bude dobro razvijala, da ćemo i nadalje moći da relaksiramo komunikaciju između zemalja", rekao je Mugoša.

Novih 47 oboljelih, ukupno 1.017 aktivnih slučajeva

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su, od posljednjeg presjeka, završile PCR analizu 521 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 47 novopozitivnih slučajeva infekcije, saopštio je taj institut.

"U posljednja 24 sata, Institutu nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva, a oporavilo se 49 Kovid pacijenata", navode u Institutu.

Prema zvaničnoj statistici, ukupan broj aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori trenutno je 1.017, a od početka epidemije registrovano je 4.132 slučaja infekcije, od kojih 80 sa smrtnim ishodom.

XS
SM
MD
LG