Linkovi

Crna Gora: Ukidaju se kovid potvrde za ulazak u tržne centre


Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović na konferenciji za novinare u Podgorici, 8. oktobra 2021. (Foto: Sanja Novaković, Glas Amerike)
Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović na konferenciji za novinare u Podgorici, 8. oktobra 2021. (Foto: Sanja Novaković, Glas Amerike)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori odlučile su, u petak, da, zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori od subote 9.oktobra više neće biti potrebna Nacionalna digitalna Kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ ) Igor Galić saopštio je, na konferenciji za medije, da je u posljednje dvije sedmice "broj novooboljelih opao 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije toga".

On je, tađe, reko da "u posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije".

Prema riječima Galića, Vlada Crne Gore je odlučila da mjere u borbi protiv korona virusa "budu prilagođene stanju na terenu".

"Od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna Kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora", rekao je Galić i dodao:

"Iako je bilo najavljeno, od 9.oktobra neće biti potrebna kovid potvrda kao uslov za ulazak u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora".

Na konferenciji je saopšteno da je period izolacije skraćen sa 14 na 10 dana.

"U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom Kovid sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne Kovid potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo", rekao je Galić i dodao da su ostali elementi digitalne Kovid potvrde su da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić je rekao da je u odnosu na ukupan broj stanovnika, "prvom dozom vakcinisano je 46,1 odsto, a sa obje 35,6 odsto. Po starosnim grupama, od 15 do 19 godina vakcinisani je 4,9 odsto, od 20 do 24 godine 21 odsto, od 25 do 29 25,7 odsto stanovništva".

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović saopštila je da su svi pacijenti ispod 50 godina nevakcinisani, te da se na respiratorima nalazi 19 osoba, među kojima 18 nevakcinisanih.

"U Crnoj Gori se na bolničkom liječenju nalazi 365 Kovid pacijenata. To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore - njih 125. Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani", rekla je Radulović.

XS
SM
MD
LG