Linkovi

Crna Gora: Još šest žrtava koronavirusa, raste broj novih slučajeva


ARHIVA - Vakcinacija u Podgorici
ARHIVA - Vakcinacija u Podgorici

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata, od koronavirusa preminulo šest osoba, dok su ukupno registrovana 732 nova slučaja infekcije, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore .

Prema navodima IJZ, laboratorije Instituta, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom ponedjeljka završile analizu i institutu dostavile rezultate za 3.217 uzoraka na novi koronavirus. Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za 8. novembar je iznosio 22.75%.

Prema zvaničnoj statistici, od početka pandemije sredinom marta 2020, ukupno je preminulo 2.169 osoba pozitivnih na koronavirus.

Zdravstvene vlasti navode da je od početka epidemije, u martu 2020., ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori 149.729.

U Crnoj Gori raste broj hospitalizovanih pacijenata sa kovidom

U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječe 383 pacijenta inficirana koronavirusom.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva, na bolničkom liječenju je 6,29 odsto. Broj hospitalizovanih veći je 18 u odnosu na ponedjeljak. U Kliničkom centru Crne Gore nalaze se 142 pacijenta sa Kovid-19 infekcijom, od kojih je 61 životno ugrožen, saopšteno je iz te zdravstveni ustanove.

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 57,2 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 54 odsto.

Ne postoji sumnja da je delta plus soj prisutan u CG

Iz Instituta za javno zdravlje je saošteno daza sada ne postoji sumnja da je delta plus soj korona virusa prisutan u Crnoj Gori”.

Međutim, kako poručuju, Institut za javno zdravlje, “skladno odgovornom odnosu prema građanima Crne Gore, će u saradnji sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) uraditi dodatne analize i o tome blagovremeno obavijestiti javnost”.

"Delta soj je i dalje dominantan u Crnoj Gori, kao i u svijetu, ali on evoluira", poručuju iz IJZCG.

Preliminarni nalazi iz Velike Britanije, gdje se delta plus soj istražuje, sugerišu da je ovaj soj 10 do 15 odsto trasmisivniji od delte, ali je nužno još dokaza da bi se shvatili rizici i eventualna povezanost sa porastom broja slučajeva.

XS
SM
MD
LG