Linkovi

Crna Gora: Pooštreni uslovi za ulazak u zemlju, u tržne centre samo sa Kovid potvrdom


ARHIVA - Vakcinacija u Podgorici, u februaru 2021. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
ARHIVA - Vakcinacija u Podgorici, u februaru 2021. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Vlada Crne Gore donijela je u ponedjeljak nove mjere protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11. septembra i važe do 24. septembra, a predviđaju ispunjavanje jednog od uslova iz nacionalne Kovid potvrde za ulazak u zemlju, noćne klubove i šoping centre.

Prema novim mjerama, crnogorski državljani I stranci moći će da uđu u zemlju ako imaju jedan od četiri uslova - da imaju potvrdu da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi, da posjeduju negativan PCR test star najviše 72 sata ili pozitivan takav test stariji od 180 sati, ili negativan “brzi” test ne stariji od 48 sati.

Ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore Jelena Borovinić Bojović saopštila je na konferenciji za novinare da se ubuduće neće priznavati status djelimične vakcinacije osobama koje su primili jednu dozu vakcine.

“U okviru nacionalne Kovid potvrde više se neće priznavati status djelimične vakcinacije. Potvrda će biti validna samo ako osoba ispunjava jedan od (propisanih) uslova”, saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je, takođe, kazala da će ulazak u tržne centre biti moguć samo ako je ispunjen jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne Kovid potvrde.

Novim epidemiološkim mjerama predviđeno je i da svadbama i sportskim događajima može prisustvovati do 100 ljudi koji ispunjavaju jedan od uslova iz Kovid potvrde, a isto važi za ulaz u diskoteke i noćne klubove.

Broj gostiju na terasama i baštama nije ograničen, ali svi zaposljeni i gosti moraju da ispunjavaju uslov iz sertifikata.

Ministarka Jelena Borovinić Bojović rekla je da novim mjerama neće biti uveden policijski sat i objasnila da zdravstvene vlasti daju prednost imunizaciji.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa navodnim postojanjem falsifikovanih Kovid potvrda, ona je rekla da je "otvoren sajt na osnovu kojeg su zloupotrebljavane (Nacionalne Kovid) potvrde" i dodala da očekuje reakciju policije.

"Imali smo i prijavu da se izdaju lažno negativni PCR testovi, pa smo i to prijavili. To mora biti u korijenu sankcionisano", kazala je ministarka Borovninić Bojović.

XS
SM
MD
LG