Linkovi

Oštre kritike međunarodnih posmatrača zbog presude novinaru Martinoviću


Crnogorski novinar Jovo Martinović osuđen je u četvrtak u Višem sudu u Podgorici na godinu dana zatvora za posredovanje u švercu narkotika, dok je istovremeno oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije. (
Crnogorski novinar Jovo Martinović osuđen je u četvrtak u Višem sudu u Podgorici na godinu dana zatvora za posredovanje u švercu narkotika, dok je istovremeno oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije. (

Osuđujemo presudu crnogorskog Višeg suda smatrajući je propuštenom prilikom za zadovoljenje pravde prema novinaru Jovi Martinoviću, progonjenom zbog istraživačkog izveštavanja“, saopštila je Gulnoza Said, koordinatorka njujoršskog Komiteta za zaštitu novinara.

"Presuda šalje pogrešnu poruku novinarima u Crnoj Gori i imaće nepovoljan efekat po tamošnje medije”, ukazala je Said u saopštenju.

Crnogorski novinar Jovo Martinović osuđen je u četvrtak u Višem sudu u Podgorici na godinu dana zatvora za posredovanje u švercu narkotika, dok je istovremeno oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Martinović je ranije bio osuđen na 18 mjeseci zatvora da bi tu presudu ukinuo Apelacioni sud i proces vratio na početak, a proveo je i četrnaest i po mjeseci u istražnom zatvoru, što ga oslobađa služenja kazne.

Reporteri bez granica o presudi Martinoviću: Crn dan za novinarstvo u Evropi

Crn dan za novinarstvo u Evropi”, reakcija je na jednogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu crnogorskom istraživačkom novinaru Jovi Martinoviću nevladine organizacije Reporteri bez granica.

Viši sud Crne Gore Jovu Martinovića proglasio je krivim za posredovanje u švercu droge. Ponovo. Uprkos tome što je Apelacioni sud 2019. utvrdio da za to nema dovoljno dokaza. Osuđen je na jednu godinu zatvora”, navedeno je u reakciji Reportera bez granica.

U objavi te organizacije je navedeno i da, s obzirom na to da je proveo 15 meseci u istražnom zatvoru u periodu od 2015.-2017, Martinović neće ići na odsluženje kazne.

"Reporteri bez granica nastaviće sa podrškom. Kafkijanski progon pravoduđa koji traje 5 godina mora se okončati", istakli su Reporteri bez granica.


Nakon izricanja presude, Martinović je rekao da je ovakva odluka za njega očekivana, jer je sud tokom čitavog postupka odbijao da uzme u obzir sve dokaze koji su njemu išli u prilog, i najavio žalbu.

“Oslobodili su me za članstvo u kriminalnoj organizaciji, ali su me osudili za posredovanje u narkoticima i dali mi godinu dana zatvora. To je klasični kompromis da sebi sačuvaju obraz”, rekao je Martinović novinarima nakon izricanja presude, ocjenjujući odluku suda sramnom i politički motivisanom.

On je u izjavi za Glas Amerike rekao da sud nije uvažio dokaze da je tog dana bio na novinarskom zadatku, što su potvrdili saslušani svjedoci - ali i svjedok saradnik tužilaštva, koji je svjedočio protiv Martinovića.

“Nevjerovatno je da je Specijalno državno tužilaštvo oslobodilo odgovornosti narko-dilera i dalo mu status svjedoka-saradnika da bi svjedočio protiv novinara”, rekao je Martinović i ocijenio da na taj način “tužilaštvo štiti šverc narkotika”.

SDT je Martinovića optužilo da je koristeći novinarske kontakte spojio krijumčare droge, što je novinar negirao, a na današnjem ročištu, kako je rekao, i priložio dokaze da je bio na novinarskom zadatku.

“Odluka suda je politička, jer su sudovi u Crnoj Gori partijski”, rekao je Martinović za Glas Amerike i dodao da više puta odbio ponude saradnje od strane bezbjednosnih službi, koje su, kako je rekao, od njega tražile “miniranje” priča o korupciji u medjunarodnoj javnosti.

Uticajne međunarodne organizacije za zaštitu novinara ranije su oštro kritikovale presudu protiv Martinovića i njegovo višemjesečnog držanja u istražnom zatvoru, tražeći njegovo oslobadjanje u ponovljenom postupku.

Jovo Martinović je u svojoj karijeri radio za ugledne svjetske medije, uključujući i The Economist, Newsday i The Financial Times, a 2018. mu je dodijeljena međunarodna nagrada Piter Mekler za hrabro i etičko novinarstvo.

U trenutku hapšenja, Martinović je bio angažovan od strane francuske produkcije CAPA Presse, kao saradnik producenta na dokumentarcu pod nazivom “Put kalašnjikova”.

XS
SM
MD
LG