Linkovi

"Mandić direktno učestvovao u pokušaju državnog udara"


Saša Sinđelić u sudnici (rtcg.me)
Saša Sinđelić u sudnici (rtcg.me)

Svjedok saradnik Saša Sinđelić kazao je, na suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, da je jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić direktno učestvovao u svemu od početka akcije, do, kako je rekao, trenutka kada je izdao.

Svjedok saradnik crnogorskog Tužilaštva Saša Sinđelić, koji već danima odgovara na pitanja branilaca optuženih, u srijedu je razriješio dilemu o identitetu ruskog državljanina koji je, navodno, bio na čelu akcije. Njemu su u sudnici pokazane kopije pasoša Eduarda Šišmakova i Širokova, nakon čega je Sinđelić potvrdio da je riječ o istoj osobi.

Inače, Sinđelić je ranije rekao da je i Rusima i njemu jasno da akcija nije uspjela jer ih je lider DF Andrija Mandić izdao.

Branioci su preložili da se nabave dokumenta o Sinđeliću od MUP-a Crne Gore, među kojima je kopija lične karte, podaci o prelasku crnogorske granice i dokumentacija o njegovom smještaju u Crnoj Gori.

Predložio je da se od MUP-a Srbije dobiju podaci o kaznenoj evidenciji Sinđelića, sve do predaje crnogorskim bezbjednosnim organima, kao i da BIA dostavi podatke o tome da li se svjedok saradnik nalazio na crvenoj potjernici Interpola i da li posjeduje pravosnažnu presudi suda u Vukovaru od 20.aprila 2011.godine prema kojoj je Sinđelić u Hrvatskoj ubio čovjeka.

A Centar za monitoring danas je predstavio istraživanje po kome skoro polovina crnogorskih građana ima povjerenje u pravosudni sistem, a uticaj politike smatraju najvećim problemom u radu sudova.

Koordinatorka istraživanja u Odjeljenju za istraživanje javnog mnjenja CeMI-ja, Milena Nikolić, kazala je da su u istraživanju učestvovala 1.032 punoljetna građanina Crne Gore.

„Na pitanje da li imate povjrenje u pravosudni sistem Crne Gore, 47,8 odsto ispitanika navodi da ima povjerenje, 37,1 odsto da nema, dok 15,1 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje“, rekla je Nikolić u PR Centru.

Na pitanje o korupciji, preko 41% ispitanika navodi da je korupcija zastupljena u sudstvu, skoro 40% da je prisutna u tužilaštvu, a 35 odsto ispitanika navodi da je korupcija prisutna u Ministarstvu pravde“, navela je Nikolić.

Svega 43,4 odsto građana ocjenjuje da prosječan građanin može očekivati pošteno suđenje ukoliko iz nekog razloga bude stranka u sudskom postupku, dok čak 69% ispitanika smatra da sudski postupci traju nepotrebno dugo jer sudovi nisu dovoljno efikasni.

Nikolić je istakla da za najveći problem u radu sudova ispitanici izdvajaju uticaj politike.

XS
SM
MD
LG