Linkovi

Potpisana deklaracija o zajedničkom tržištu na samitu lidera Zapadnog Balkana


Zastave zemalja Zapadnog Balkana (Foto: europeanwesternbalkans.com/RFERL)
Zastave zemalja Zapadnog Balkana (Foto: europeanwesternbalkans.com/RFERL)

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je na onlajn samitu lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, tokom kojeg su potpisane Deklaracija lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaracija o zelenoj agendi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je u okviru samita na kojem je, osim regionalnih i evropskih predstavnika učestovala i nemačka kancelarka Angela Merkel, poručila da Srbija želi da ubrza proces integracije u EU, ali i da podržava pristupanje njenih suseda Severne Makedonije i Albanije.

Brnabić je rekla da bi veze Zelenog koridora trebalo proširiti i izvan Zapadnog Balkana, što bi, kako je ocenila, pomoglo ekonomskom oporavku i jačem usklađivanju Zapadnog Balkana i EU. Zeleni koridori su inicijativa zemalja potpisnica CEFTA sporazuma i podrazumevaju lakši prolazak robe - hrane i medicinske opreme u prekograničnom transportu, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje tokom pandemije.

Brnabić je istakla da je Srbija posvećena sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan, planu EU za ekološku i energetsku saradnju sa zemljama regiona, i zamolila predstavnike iz EU da omoguće pristup dodatnim sredstvima za sprovođenje agende.

Predsednica Vlade Srbije je, kako se navodi u saopštenju, rekla i da je Srbija spremna da se priključi jedinstvenom području plaćanja u evrima SEPA, što je inicijativa EU za pojednostavljivanje bankovnih transfera koja bi potencijalno smanjila trošak regionalnih plaćanja.


XS
SM
MD
LG