Linkovi

Ekolozi: Vlasti da odustanu od vojne vježbe na Sinjajevini


Aktivisti inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" na planini Sinjajevina (Foto: Fejsbuk stranica inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu)
Aktivisti inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" na planini Sinjajevina (Foto: Fejsbuk stranica inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu)

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" zatražila je u srijedu od crnogorskih vlasti da odustanu od najavljene vojne vježbe na toj planini koju je Vlada Crne Gore predvidjela za vojni poligon, pozivajući ih da ne ignorišu volju građana i međunarodnu peticiju za zaštitu, kako su ukazali, drugog po veličini pašnjaka Evrope.

To udruženje je u dopisu pozvalo je Ministarstvo odbrane da se organizuje sastanak predstavnika ministarstva sa predstavnicima Građanske inicijative (GI) "Sačuvajmo Sinjajevinu" i stočara.

"Koji se protive ideji da se na najvećem balkanskom, a drugom po veličini evropskom pašnjaku, apsolutnom žarištu biodiverziteta Evrope i ekosistemu od beskrajno velikog značaja za planetu Zemlju, uspostavi vojni poligon", navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, organizacija Sačuvajmo Sinjajevinu je u odvojenom dopisu Delegaciji EU u Crnoj Gori pozvala njene predstavnike da, u ime EU, “urgiraju kod Ministarstva odbrane da odlože vojnu vježbu koja je najavljena od ponedjeljka 19. do petka 23. oktobra na planini Sinjajevini”, podjsećajući da je ta planina, “prema prostornom planu, ove godine trebala da bude proglašena za regionalni park prirode, za šta je u EU dala 194.631,29 eura”

U toj organizaciji kažu da su za svoju akciju dobili podršku Zelenih Evrope i šefa parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP) Vladimira Bilčika, kao i predstavnika nove vladajuće većine u Crnoj Gori, poručujući da “ne postoji nikakva urgentna potreba da se najavljena vježba održi dok traje formiranje nove vlade”.

Oni su u svojoj peticiji od Komesara EU za proširenje i susjedsku politiku, Olivera Varheljija, zatražili i da se članstvo Crne Gore u EU uslovi njenim odustankom od namjere da Sinjajevinu pretvori u vojni poligon.

Petar Glomazić iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu rekao je za Glas Amerike da je peticijom pokrenutom u prošli ponedjeljak, iz podršku organizacija Land Rights Now, International Land Coalition, Indigenous Communities Conserved Areas i Avaaz, za nekoliko dana skupljeno preko 5.000 potpisa za zaštitu "najvećeg balkanskog i drugog po veličini evropskog pašnjaka".

Glomazić podjeća da se Sinjajevina nalazi u rezervatu biosfere rijeke Tare - pod zaštitom UNESCO-a od 1977, "na čijim granicama se nalaze dva lokaliteta svjetske prirodne i kulturne baštine", navodeći da je ta planina "žarišna tačka biodiverziteta Evrope, ekosistem od neprocjenjivog značaja za Evropu i svijet uopšte”.

“Lokalne zajednice stočara su kroz svoje milenijumsko prisustvo na planini Sinjajevini svojim aktivnostima konzervirale taj ekosistem i potpuno ga sačuvale”, rekao je Glomazić i dodao da Sinjajevina i njeni snjegovi predstavljaju glavni rezervoar vode za najveći dio Crne Gore.

Prema njegovim riječima, mikrolokacija na kojoj je planirana vježba predstavlja “sveto mjesto za stočarske zajednice kroz vjekove, jer se tu nalaze glavni izvori vode za ljude i pojila za stoku”, te da je to područje, kako bi sačuvalo izvorišta vode, običajnim zakonima oduvijek bilo zaštićeno od gradnje katuna.

“Danas je to neko proglasio pustim i naneseljenim i pogodnim za vojni poligon, što predstavlja odluku bez presedana, potpuni nonsens”, rekao je Glomazić, navodeći da se “na istom području nalazi neistraženi arheološki lokalitet koji svjedoči o prisustvu izuzetno brojnih stočarskih zajednica iz bronzanog doba, oko 2000 godina prije nove ere, kao i klaster neistraženih praistorijskih grobnica – tumula”.

Glomazić, koji snima dokumentarni film o Sinjajevini, lokalnim stočarskim zajednicama i načinu njihovog života, kaže da su neke zemlje EU “zaštitile kao nematerijalnu baštinu čovječanstva i sezonsko seljenje stočara iz dolina u planine, u nekim djelovima Crne Gore poznatije kao “izdig”.

Ministarstvo odbrane: Javnost upoznata o vježbi, ekolozi pozvani da prisustvuju

Ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da je “javnost upoznata da će se sljedeće sedmice na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovati stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 milimetara i 120 milimetara”.

"Takođe, uputili smo poziv svim zainteresovanim NVO iz oblasti zaštite životne sredine i medijima da pristustvuju vježbi 22.oktobra. Na taj način želimo svima da damo sve odgovore. Ovom prilikom podsjećamo da je Ministarstvo odbrane, kako je i najavilo, ove godine krenulo sa utvrđivanjem nultog stanja na Sinjajevini, te da je dio istraživanja završen", saopšteno je iz Ministarstva odbrane, najavljujući da će sa rezultatima tog istraživanja javnost biti upoznata 22. oktobra.

Prema navodima saopštenja, postupak istraživanja biće ponovljen sljedeće sedmice “u toku i nakon vježbe”, kako bi se dobili uporedni podaci, a iz ministarstva podsjećaju da je “sve to definisano odlukom Vlade iz septembra prošle godine, kojom je na toj planini formirana vježbovno-strelišna vojna prostorija”.

Oni su negirali navode pojedinih medija da Vojska Crne Gore svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa planine, navodeći da je na Sinjajevini je prisutna Inženjerija Vojske Crne Gore, "koja je u zadnje tri godine rekonstruisala više od 500 kilometara puteva, dok je 40 kilometara novih puteva probijeno".

“Vojska Crne Gore je poslala obavještenje opštinama Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Žabljak o planiranoj vježbi", navodi se u saopštenju MO i dodaje da će o svemu i ubuduće obavještavati javnost.

U saopštenju se zaključuje da je VCG “uvijek bila i biće na usluzi građanima, da ih zaštiti I pomogne u svakoj situaciji”, i ističe da “nije namjera (ministarstva i VCG) da radimo na štetu stanovništva i svoje zemlje”.

Uprkos oštrim protestima ekoloških organizacija i stočara, Vlada je u septembru prošle godine donijela odluku da formira vojni poligon na Sinjajevini.

Proteste ekologa nedavno je podržao je i mandatar za sastav nove Vlade, Zdravko Krivokapić, a Dritan Abazović iz Koalicije “Crno na bijelo” u intervjuu Vijestima najavio reviziju odluka dosadašnje vlade koje se tiču koncesija na gradnju malih hidroelektrana, navodeći da sličan epilog očekuje i kada je u pitanju Sinjajevina.

XS
SM
MD
LG