Linkovi

Održan protest protiv izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini


Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)

Nekoliko stotina mještana sela u podnožju Sinjajevine i zaštitnika prirode okupilo se u nedjelju na katunu Okrugljak kako bi izrazili protest zbog namjera vlasti da u jednom dijelu planine izgrade poligon za vojne vježbe, poručujući da će svojim tijelima braniti planinu.

Organizatori protesta poručili su da neće dozvoliti izgradnju vojnog poligona u blizini katuna na kojima napasaju svoja stada ovaca na planini od koje žive vjekovima, nakon što su dvije opštine kojima teritorijalno pripada Sinjajevina dale Vladi Crne Gore saglasnost za njegovu izgradnju.

"Naš cilj je da zaštitimo Sinjajevinu i da ona bude centar turizma i poljoprivrede. Ne smijemo da dozvolimo da se ostvari naum ministarstva, nego da ostavimo našim pokoljenjima Sinjajevinu, kao što smo je mi dobili od naših predaka", kazao je predsjednik Udruženja Bjelopavlića "Bijeli Pavle" Ognjen Jovović.

Predstavnik Udruženja bjelopavlićkih stočara, Vesko Lakić, rekao je okupljenima da Sinjajevina pripada stočarima i da oni treba da je brane, poručujući da su njihovi preci ginuli za tu planinu.

"Nijesmo mi protiv vojske, ali neka na drugom mjestu treniraju, ili grade poligon. Ne damo Sinjajevinu, branićemo je svim zakonskim sredstvima, jer smo je branili i kada smo ginuli za nju", kazao je on, prenose lokalni mediji.

Jovović je poručio da se izgradnji poligona protive građani svih opština koje gravitiraju na masivu Sinjajevine i koji, kako smatra, imaju pravo korištenja pašnjaka.

Predstavnici vojske mjesecima najavljuju da će Vojska Crne Gore vježbati gađanje na planini koja je u projektu završenom aprila prošle godine - odobrenom od strane Vlade - trebala biti proglašena regionalnim parkom prirode.

Dvije opštine kojima Sinjajevina teritorijalno i običajno pripada, Mojkovac i Kolašin, dale su saglasnost na vladine planove o izgradnji poligona, ali su predstavnici plemena Bjelopavlići najavili da će braniti planinu, pozivajući se na odluku kojom im je još u 19. vijeku crnogorski kralj Nikola dao pravo korišćenje tamošnjih katuna zbog njihove uloge u oslobodilačkim ratovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG