Linkovi

Srbija peta po zagađenosti vazduha u Evropi u prošloj godini


Zagađenost vazduha u Aziji je najveća u svetu, (AP Photo/Lee Jin-man)
Zagađenost vazduha u Aziji je najveća u svetu, (AP Photo/Lee Jin-man)

Prema analizi prošlogodišnjeg stanja vazduha širom sveta koju su uradili Er Vižual (AirVisual) i Grinpis (Greenpeace), Srbija je na nezavidnom petom mestu po zagađenosti u Evropi, dok je Beograd 26. na listi svetskih prestonica sa najzagađenijim vazduhom.

Na ovoj listi Bosna i Hercegovina je najzagađenija država Evrope, na drugom mestu je Severna Makedonija, treće Kosovo, zatim slede Bugarska i Srbija.

Države zapadnog Balkana imale su u 2018. godini najzagađeniji vazduh u Evropi.

Na globalnom nivou, Srbija je po zagađenosti na 28. mestu na svetu, Bosna i Hercegovina na 14, Makedonija je 15, a Hrvatska je na 30. poziciji.

Na nezavidnom mestu od stotinu najzagađenijih gradova sveta, pored 99 azijskih, na 92. mestu se našao i grad na istoku Bosne i Hercegovine Lukavac.

Transport, poljoprivredno zagađenje koje dolazi do gradova i industrijske emisije su zajednički faktori u raznim područjima, ističe se u analizi.

Bangladeš je država sa najzagađenijim vazduhom na svetu, a od 20 gradova koji su u 2018. godini imali najzagađeniji vazduh 18 je iz Indije, dok su dva iz Kine. Na listi glavnih gradova sveta Nju Delhi je grad sa ubedljivo najgorim vazduhom na svetu, zatim slede Daka i Kabul, Sarajevo je na 14. mestu, Skoplje na 16, Priština je 18., Beograd je na 26 poziciji.

Izveštaj ove dve organizacije zasnovan je na količinama štetnih čestica pod oznakom PM2.5 registrovanih prošle godine u desetinama hiljada stanica koje su pratile kvalitet vazduha širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako zbog zagađenosti vazduha svake godine umre sedam miliona osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG