Linkovi

Koalicija 27: Zabrinjavajući kvalitet vazduha u Boru


Prema podacima o zagađenosti iz prošle godine, Srbija je na nezavidnom petom mestu u Evropi, Foto: Ilustracija, (VOA/Ha Nguyen)
Prema podacima o zagađenosti iz prošle godine, Srbija je na nezavidnom petom mestu u Evropi, Foto: Ilustracija, (VOA/Ha Nguyen)

Koalicija 27 izražava zabrinutost zbog kvaliteta vazduha u Boru usled povećane koncentracije sumpor-dioksida, kao i zbog različitih podataka koji dolaze iz državne i lokalne mreže za monitoring kvaliteta vazduha, navodi se u saopštenju iz koalicije. Trenutno dostupni podaci onemogućavaju adekvatnu informisanost javnosti, a iz ove grup navode da građanima Bora treba obezbediti jasne podatke o tome da li je trenutni kvalitet vazduha bezbedan po njihovo zdravlje.

Koalicija 27 je grupa organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine prateći napredak Srbije u Poglavlju 27 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, koje pokriva oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Koalicija 27 poziva Ministarstvo zaštite životne sredine, Agenciju za zaštitu životne sredine, Upravu grada Bora i Institut za metalurgiju i rudarstvo Bor da javnosti razjasne zbog čega se razlikuju republički i lokalni podaci monitoringa kvaliteta vazduha. Zbog takvih kontradiktornosti građani samostalno tumače podatke, gube poverenje u nadležne institucije, a svoje nezadovoljstvo prinuđeni su da iskazuju kroz proteste,” navodi se u saopštenju.

Prema Godišnjem izveštaju o stanju kvalitetu vazduha u Srbiji za 2018. godinu koji je krajem avgusta objavila Agencija za zaštitu životne sredine, vazduh u Boru bio je prve katerogije odnosno čist i neznatno zagađen. U izveštaju se navodi da u Srbiji tokom prethodne godine nije zabeležena srednja godišnja vrednost koncentracije sumpor-dioksida iznad granične vrednosti.

U poslednjem dostupnom mesečnom izveštaju Agencije navodi se da je tokom septembra 2019. godine zabeleženo 10 prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti sumpor-dioksida na dve merne stanice u Boru i ukupno 51 prekoračenje satnih vrednosti na tri merne stanice u tom gradu.

Sa druge strane, podaci iz lokalne mreže monitoringa pokazuju drugačij drugačiju sliku o kvalitetu vazduha u Boru tokom 2018. godine. Izveštaj koji izrađuje Institut za metalurgiju i rudarstvo Bor pokazuje da je srednja godišnja vrednost koncentracije sumpor-dioksida bila iznad granične vrednosti. Takođe, poslednji dostupan mesečni izveštaj Instituta za avgust ove godine pokazuje da je samo tokom tog meseca zabeleženo čak 22 prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti.

Dnevne granične vrednosti sumpor-dioksida su u Boru prekoračene i prema informacijama iz izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine i prema informacijama iz izveštaja Instituta za metalurgiju i rudarstvo Bor.

Zakon o zaštiti vazduha propisuje niz mera koje najdležni organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave mogu preduzeti u slučajevima kada dolazi do prekoračennja propisanih graničnih vrednosti konentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Građani Bora uzrok za povećane koncentracije sumpor-dioksida vide u emisijama koje dolaze iz topionice bakra u tom gradu, navode iz ove koalicije. Nadležni organi moraju javnosti obezbediti uvid u izveštaje o godišnjem bilansu emisija zagađujućih materija u vazduhu iz pomenutog izvora zagađenja, koje je kompanija „Serbia Zijin Bor Copper” u obavezi da dostavi organima.

Pozivamo i Delegaciju Evropske unije u Srbiji da nadležnim organima i odgovornim operaterima uputi zahtev za poštovanje postojećih propisa i standarda kvaliteta vazduha u Srbiji, kao i primenu principa EU u zaštiti životne sredine koji su integrisani u pravni okvir Republike Srbije, što je država kao kandidat za članstvo u EU dužna da čini,” navodi se u saopštenju Koalicije 27.

XS
SM
MD
LG