Linkovi

Srbija drastično smanjila upotrebu plastičnih kesa


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, Foto: Glas Amerike
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, Foto: Glas Amerike

Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4.304 tone plastičnih kesa što je za 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, navedeno je u izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u izjavi kaže da, iako su podaci ponekad različiti (izveštaj Agencije sačinjen je na osnovu podata unetih od strane korisnika informacionog sistema), rezultati su ohrabrujući jer svi podaci svedoče o tome da na prostoru Srbiji imamo draštično manju upotrebu plastičnih kesa.

"Na kraju bez obzira koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plastičnih kesa u trgovinske lance i radnje - ključni podatak je koliko je prodato plaštičnih kesa građanima. Taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca, a on govori da je nekih 70 odsto manje prodatih plastičnih kesa nego u periodu kada nismo imali naplatu kesa", rekao je Trivan.

Od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini sa aditivima za oksidaciju i biorazgradnju je plasirano 3.912,9 tona kesa, navedeno je u izveštaju Agencije koji je sačinjen na osnovu podataka koje su uneli korisnici.

Ocenio je da je cilj postignut i da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama.

On je građanima zahvalio što razumeju da ne treba kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina.

"Država i Ministarstvo imaju nadležnost da potpuno zabrane proizvodnju plastičnih kesa, međutim, želeli smo prvo da vidimo da li se razumemo sa trgovinama i građanima i evo - odlično se razumemo", rekao je Trivan.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva ekologije, u Beogradu će od 1. januara 2020. godine biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a Vojvodina je otišla i korak dalje zabranom ne samo kesa, već i proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu od naredne godine.

XS
SM
MD
LG