Linkovi

Orav: Zaštita životne sredine u fokusu nove EK


Pogled na kanjon reke Tare iz Nacionalnog parka Durmitor (Foto: AP/Amel Emrić)
Pogled na kanjon reke Tare iz Nacionalnog parka Durmitor (Foto: AP/Amel Emrić)

Šef Delegacije Evropske unije za Crnu Goru Aivo Orav poručio je u petak da će zaštita životne sredine biti u fokusu nove Evropske komisije, kao i da “ekološko” Poglavlje 27 ne može biti zatvoreno bez zaštite Ulcinjske solane.

Govoreći na skupu pod nazivom “Poglavlje 27: Jesmo li spremni za zdravu životnu sredinu po standardima Evropske unije?“, Orav je rekao da “zaštita životne sredine nije samo stavka koju treba štrikirati na putu ka EU... niti nešto što je opciono, već nešto što se mora“.

Orav je rekao da su nedavne kampanje podizanja svijesti u Crnoj Gori donijele konkretne rezultate, ocjenjujući da su to “samo prvi koraci u dugom procesu za koje se nadamo da će ispraviti negativne posljedice naših prethodnih aktivnosti“.

Prema njegovoj ocjeni, stvarna promjena u toj oblasti se ne može desiti preko noći, te da se u bliskoj budućnosti mora preduzeti još konkretnih akcija.

"Projekti i kampanje EU postoje kako bi podržali rad institucija, ali oni ne mogu zamijeniti njihov rad... sad Vlada treba da preuzme odgovornost, da ispuni obećanja i ojača napore u oblasti zaštite životne sredine“, rekao je Orav.

Prema njegovim riječima, pregovori o poglavlju 27 su intenzivirani, ali to poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne nađe rješenje za ulcinjsku Solanu, bilo da je to dio mreže Natura 2000, ili neko drugo“.

Orav je naglasio da zaštićena mjesta i potencijalne lokacije Nature 2000, kao što su Skadarsko jezero i Tara, imaju veliku vrijednost, poručujući da se moraju sačuvati za buduće generacije.

"Nastavićemo da podržavamo Crnu Goru, a sada je na njoj da ispuni svoju ustavnu obavezu da bude ekološka država“, poručio je Orav.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović rekla je na skupu da je Crna Gora očuvala svoj biodiverzitet, i da mreža zaštićenih područja pokriva gotovo 13 odsto teritorije.

Kako je navela, prema međunarodnim sporazumima, ukupna površina zaštićenih područja u Crnoj Gori je oko 20 odsto.

"Važno je da zaštita teritorija ima tendenciju rasta, što upućuje na opšti zaključak očuvanosti ekosistema u Crnoj Gori“, istakla je Vojinović.

Ona je naglasila da će Crna Gora udvostručiti napore da ispuni kako postojeće, tako i nove globalne ciljeve zaštite biodiverziteta.

"Nastavićemo sa daljim ulaganjem novca, kako za nastavak uspostavljanja mreže Natura 2000, tako i za veći obim konstantnog monitoringa svih segmenata životne sredine", poručila je Vojinović.

Izvršni direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović kazao je da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao ekološka država, i shodno tome 100 odsto zaštićena Ustavom.

“Ekološka država je veća kategorija zaštite i od međunarodne“, ocijenio je Perović, koji je upozorio da je, kada su u pitanju zaštićena područja, izgradnja autoputa napravila “osjetne i vidljive štete” u kanjonu Tare.

Prema njegovim riječima, ugroženost Tare nijesu prepoznale samo NVO, koje se bave zaštitom životne sredine, već i je prepoznata i kroz dokumenta i izvještaje EK i UNESCO-a.

"Činjenica je da nakon učinjene štete, mi možemo samo da se skoncentrišemo na to da je svedemo na najmanji mogući nivo, i da preporukama i konkretnim radom na terenu popravimo što se može popraviti i...da se izvuku pouke za ubuduće“, naveo je Perović.

Okrugli sto organizovao je Odbor za evropske integracije u sklopu inicijative usmjerene na intenzivni nadzor nad aktivnostima nadležnih institucija u okviru pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU vezanog za poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG