Linkovi

Vlada jednoglasno za vojni poligon na Sinjajevini, uprkos protestima


Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković u posjeti Sinjajevini (Foto: Ministarstvo odbrane)

Vlada Crne Gore jednoglasno je odlučila, na sjednici održanoj u četvrtak, da formira vojni poligon na Sinjajevini, uprkos oštrim kritikama dijela javnosti i ekologa, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je rekao da je Vlada takvu odluku donijela nakon komunikacije sa partnerima u zemljama Evropske unije i dodao da Natura 2000, kao ključni dokument EU u zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode, apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima” na Sinjajevini.

Navodeći primjere Holandije, gdje vojni poligoni zauzimaju 30,000 kvadrata i svi su uključeni u NATURA 2000, baš kao i 693 poligona u Njemačkoj, kao i da je u Belgiji 79 odsto vojnih poligona od 26,000 hektara uključeno u Natura 2000.

“To znači da su svi oni regionalni parkovi prirode i takvi kakvi su ne uništavaju životnu sredinu…. Pošto se određeni broj poligona napušta, postoji bojazan da će upravo napuštanje devastirati taj prostor koji je vojska svakako na vrlo kvalitetan način čuvala i zaštitila”, rekao je Bošković.

Prema riječima ministra odbrane, namjera VCG bila je “da Sinjajevinu učini još pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, koji izdižu stoku tokom ljetnjih mjeseci, tako i za brojne turiste”.

Vlada je najavila da će budući vojni poligon obuhvatiti prostor tri sjeverne opštine – Šavnik, Kolašin i Mojkovac, a njegova ukupna površina iznosiće sedam i po hiljada hektara.

“Smatramo da će na ovaj način država ostvarivati neka od najvitalijih nacionalnih interesa, što odbrana jeste”, rekao je Bošković novinarima nakon sjednice Vlade.

Govoreći o inicijativi građana i peticiji protiv vojnog poligona na toj planini, on je rekao da takav zahtjev “nema uporišta u stvarnosti”.

“Analize zaštite uticaja na životnu sredinu koje su rađene na lokalitetima gdje su se u prethodnom periodu izvodile slične aktivnosti Vojske Crne Gore ili čak unišavali viškovi naoružanja i municije, pokazali su da ne postoji uticaj na životnu sredinu, da je on jednak nuli”, rekao je Bošković.

On je rekao da su nakon jednomjesečne vojne vježbe na makedonskom poligonu Krivolak, gdje je potrošeno mnogo više naoružanja nego što će na Sinjajevini za deset godina, rezultati analiza pokazali da je njen uticaj na vodu, zemlju i vazduh bio jednak nuli.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu prikupila je više od 3000 potpisa za peticiju kojom se traži obustavljanje planova o izgradnji vojnog poligona i proglašenje ove planine zaštićenim područjem, a njihovu inicijativu podržali su i predstavnici Zelenih Evrope koji su nedavno posjetili Sinjajevinu.

Predstavnici grupe NVO koje žele da zaštite ovu planinu od vojnih vježbi, Koalicija za održivi razvoj, saopštila je da je današnjom vladinom odlukom pogaženo pravo potpisnika peticije da učestvuju u donošenju odluka, ocjenjujući da se Vlada Crne Gore “nije udostojila ni da je razmatra (peticiju), već da je u maniru zarobljenih institucija donijela odluku suprotnu volji građana".

“Zato ćemo nastaviti borbu, a prvi korak je podnošenje krivičnih prijava protiv Boškovića i njegovog šefa (premijera) Duška Markovića, a potom i radikalizovati proteste. Moraju znati da nas ima više nego Vojske Crne Gore i da ćemo životom braniti planinu", saopštili su predstavnici KOR-a na konferenciji za medije ispred zgrade Ministarstva odbrane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG