Linkovi

Crna Gora: Troje preminulih, 289 novih slučajeva infekcije, 26 pacijenata u teškom stanju


ARHIVA - Ljudi sa makama na ulici u Podgorici, 22. jula 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Tri osobe su preminule, a 283 su novozaražene koronavirusom u posljednja 24 časa, čime je broj smrtnih slučajeva dostigao 154, a broj inficiranih od početka epidemije približio se 10.000, saopštili su zvaničnici, koji su potvrdili da za sada neće biti uvođene rigorozne mjere poput ograničenja kretanja ili zatvaranja granica.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 794 uzorka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode dijagnostiku...ukupno je registrovano 289 novopozitivnih slučajeva infekcije, najviše iz Podgorice (89) i Nikšića (85)”, saopštio je IJZ.

U isto vrijeme su IJZ prijavljena tri smrtna slučaja kod Kovid pozivitnih pacijenata iz Podgorice, Amdrijevice i Berana, od kojih dvije osobe rodjene 1953. a jedna 1957. godine, pa je ukupan broi smrtnih slučajeva od početka epidemije 154.

U posljednja 24 sata prijavljen je i oporavak kod 189 pacijenata, pa je trenutno 3.646 aktivnih slučajeva infekcije, navodi IJZ i dodaje da je od početka godine koronavirusom zaraženo 9.717 osoba.

Iz crnogorskih Kovid bolnica u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Baru saopšteno je ranije danas da se u tim ustanovama liječi ukupno 171 pacijent inficiran koronavirusom, od kojih je 26 u teškom stanju.

U međuvremenu, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić, rekao je u intervjuu za portal Nova.rs da ne treba očekivati mjere zabrane međunarodnih putovanja, ni dolazaka iz Srbije i drugih zemalja u Crnu Goru, navodeći da te mjere ne bi imale efekta niti “većeg epidemiološkog smisla”.

“U ovom trenutku nivo lokalne transmisije kod nas je je takav da importacija slučajeva iz inostranstva ne predstavlja značajnije povećanje epidemiološkog rizika od daljeg širenja infekcije”, rekao je Begić.

On je rekao da “zatvaranje gradova, ograničavanje prava kretanja za kompletnu populaciju, i druge drakonske mjere su samo krajnja instanca kojoj će se pribjeći onda kad se uoči da indikatori oboljevanja i hospitalizacije prijete da ugroze normalno funkcionisanje društva i zdravstvenog sistema”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG