Linkovi

Od ponedjeljka nove restriktivne mjere na nivou opština u Crnoj Gori


Bolnica u Baru
Bolnica u Baru

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore najavilo je u petak da će od ponedjeljka početi primjenu novih, restriktivnih mjera u zavisnosti od epidemiološke situacije u svakoj od opština.

"Prema metodologiji IJZ, koju je danas usvojilo NKT, osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI). Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizik obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika", navodi NKT u saopštenju.

Tako će u opštinama u kojima je četrnaestodnevna stopa manja od 400 važiti dosadašnje mjere, a u onima gdje je stopa između 400 i 799 ugostiteljski objekti radiće do 22 sata, uz najviše dvije osobe za stolom i metar razmaka izmedju njih.

U opštinama gdje je ta stopa između 800 i 1.199 zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, kao i okupljanje u stambenim prostorima osobama koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

Prema navodima NKT, u opštinama u kojima je ta stopa iznad 1.200, pored zabrane rada kafića i restorana i kućnih posjeta, zabranjuje se izlazak iz kuće od 22 sata do 5 sati ujutru.

Izuzetak su osobe koje obavljaju radne zadatke u “dozvoljenim” službama i osobe sa autizmom ili u invalidskim kolicima, koje će uz pratnju i u tom periodu dana moći da napuste domove do 60 minuta.

NKT navodi da, prema trenutnim podacima koji ne obuhvataju oboljele koji će biti otkriveni do kraja dana, najoštrije mjere od ponedjeljka počeće da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

NKT je zadužilo Ministarstvo prosvete da do ponedjeljka “utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima” početka škole, a nadležne inspekcije - prije svega sanitarno-zdravstvenu - da “izvrši nadzor ispunjenosti uslova za redovno pogađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera”.

NKT je takodje korigovalo svoju raniju naredbu o obavezi nošenja maski za najmladje, pa će u narednom periodu djeca starija od pet godina biti obavezna da nose zaštitne maske.

Nove mjere uslijedile su nakon dramatičnog rasta broja slučajeva koronavirusa u septembru, što je Crnu Goru dovelo do brojke od 3.630 aktivnih slučajeva, blizu 10.000 ukupno oboljelih i 155 umrlih od početka epidemije.

XS
SM
MD
LG