Linkovi

Nastavljene litije SPC u više crnogorskih gradova


Šetnja sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u prestonici Crne Gore Podgorici

Nakon tri mjeseca pauze zbog epidemije koronavirusa, u nedjelju veče su u Podgorici i nekoliko drugih gradova nastavljene protestne litije Srpske pravoslavne crkve protiv novog crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su protekle bez incidenata.

SAD ponovo pozivaju na uzdržanost i dijalog u Crnoj Gori

"Kao što smo nedavno ukazali, američka vlada poziva sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne", saopšteno je iz Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Od Stejt departmenta zatražili smo komentar povodom ponude crnogorskih vlasti o privremenoj obustavi primjene Zakona o slobodi vjeroiposvesti dok se o tom rješenju ne izjasne crnogorski Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava koju su predstavnici Srpske pravoslavne crkve ocijenili kao zlonamjernu.

U pisanom odgovoru portparola Stejt Departmenta, navodi se da Sjedinjene Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vjere ili ubjeđenja.

"Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom", navodi se u odgovoru Stejt departmenta.


Nekoliko hiljada vjernika okupilo se ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) koje je dozvolila javna okupljanja u prisustvu najviše 200 osoba.

Noseći crkvene i crnogorske zastave iz različitih perioda istorije, učesnici su krenuli u protestnu šetnju ulicama Podgorice uzvikujući "Ne damo svetinje", a organizatori pozvali okupljene da poštuju mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo propisalo protiv širenja koronavirusa i drže distancu.

Iz SPC su pozvali okupljene da sa sobom ne nose ništa osim ikona, krstova i svijeća, te da snime svakog ko pokuša da izazove incident, poručujući da takvi ne pripadaju crkvi.

Lokalni mediji Vijesti i Antena M javili su da je oko 200 vjernika prisustvovalo molebanu ispred hrama Svetog Vasilije Ostroškog u Nikšiću, odakle su samoinicijativno krenuli u protestnu šetnju ulicama tog grada, i pored toga što je iz SPC saopšteno da nisu dobili dozvolu za organizovanje litije tom gradu.

Sveštenstvo je u Budvi pozvalo okupljene da u litiji učestvuje 200 osoba, dok su ostale okupljene pozvali da idu kućama, a protestna okupljanja organizovana su i u Baru, Danilovgradu i Plužinama.

Do trenutka objavljivanja ovog izvještaja, nije prijavljen nijedan incident na skupovima vjernika SPC, a večerašnje litije su obezbedjivali predstavnici policije.

Amfilohije: Sveštenik Šljivančanin pozvan na razgovor u policiju

Po završetku protestne šetnje, Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, saopštio je da je od njega i protojereja Mirčete Šljivančanina traženo da “razagnaju narod sa hrama”, te da je sveštenik Šljivančanin zbog toga pozvan na razgovor u policiju.

"Da li je Mirčeta (Šljivančanin) to mogao da prihvati? Crkva Božja je da sabira sve ljude i zemaljske narode, da ih miri, priziva na slogu, ljubav i pomirenje. Otac Mirčeta je pozvan u policiju... ja sam rekao inspektoru da jedini koji treba da odgovara sam ja", rekao je Amfilohije.

Amfilohije je rekao da je “taj inspektor sa Kosova“, navodeći da mu je rekao da “mi ovdje branimo svetinje i na Kosovu”, i upitao “otkud im pravo, nekrštenim vladarima, da uzimaju svetinje”.

“Oni su priznali nepostojeću državu Kosovo, odrekavši se srca Crne Gore za vrijeme kralja Nikole. Znači, treba oca Mirčetu sad u zatvor zato što je tražio ovo sabranje. Neće dočekati nijedna vlast u ovoj zemlji da mi razgonimo narod”, rekao je Amfilohije i dodao da je “ovaj narod sad slobodan poslije 70 godina”.

Mitropolit crnogorsko-primorski ponovio je da je on najodgovorniji za ono što se dogadja na litijama i pozvao vlasti da uhapse njega.

"Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim”, rekao je i dodao da “nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem”.

On je za sliedeću sedmicu najavio nastavak protestnih okupljanja, sve dok, kako je rekao “ne ponište bezbožni zakon”.

Portal Vijesti prenio je riječi podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića koji je rekao da su pripadnici policije htjeli da privedu protojereja Šljivančanina, ali da ga je “odbranio narod”.

Policija se još uvijek nije oglasila povodom večerašnje litije u Podgorici na kojoj je višestruko prekoračen broj prisutnih koji je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG