Linkovi

U Podgorici održan protest protiv rasizma


Građanski protest u Podgorici u znak podrške anti-rasističkim demonstracijama u SAD (Foto: RFE/RL/Nikola Borozan )
Građanski protest u Podgorici u znak podrške anti-rasističkim demonstracijama u SAD (Foto: RFE/RL/Nikola Borozan )

Nekoliko desetina gradjana protestovalo je kasno u ponedjeljak u Podgorici u znak podrške protestima koji se širom svijeta održavaju protiv rasizma u svijetu nakon ubistva afroamerikanca Džordža Flojda u SAD.

Protest pod nazivom Ne mogu da dišem, počeo je kod Sahat kule, odakle su okupljeni prošetali do Trga nezavisnosti da bi uputili apel za globalnu i lokalnu društvenu pravdu, jednakost, slobodu, mir i poštovanje ljudskih prava.

“Nemoguće je pobrojati sva fašistička i rasistička zvjerstva u novijoj takozvanoj modernoj istoriji”, navodi se u proglasu i dodaje da “mi sa Balkana nismo ništa naučili iz naše skorije istorije”.

Noseći transparente “Tišina je globalno ropstvo”, “Predrasude o Romima su takodje rasizam”, “Globalno je lokalno”, “Ne mogu da dišem”, učesnici protesta poručili su da “nema sumnje da u svim našim lokalnim balkanskim fašistima čuče i rasisti”, prenijeli su lokalni mediji.

“Zato je Flojd i naš. Mi sam Balkana znamo cijenu njegovog života”, poruka je učesnika protesta, organizovane od strane neformalne grupe aktivista za ljudska prava.


XS
SM
MD
LG