Linkovi

Policija: Dritan Abazović na meti “Kavčana”


Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, 21. april 2021 (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, 21. april 2021 (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Uprava policije Crne Gore saopštila je da određene kriminalne grupe iz Crne Gore potencijalno preduzimaju aktivnosti rizične po bezbjednost potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, zbog čega mu je pojačano obezbjeđenje.

“U konkretnom slučaju, prikupljena saznanja ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmjerene na ugrožavanje života potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića", saopšteno je iz Uprave policije.

Iz Uprave policije su naveli da su do saznanja o namjerama “Kavčana” prema vicepremijeru Abazoviću, koji je i koordinator službi bezbjednosti, došli prilikom rasvjetljavanja ubistva koje se prije dva dana dogodilo u Mojkovcu.

"Imajući u vidu značaj prethodno realizovanih aktivnosti, a svjesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe dio širih regionalnih struktura, sa veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih djela, kao i činjenice da bi bilo koja aktivnost usmjerena na ugrožavanje fizičkog integriteta nosilaca visokih državnih funkcija, destabilizovala povoljnu, ali veoma kompleksnu bezbjednosnu situaciju, bez daljeg odlaganja, u saradnji sa drugim državnim institucijama, prvenstveno su preduzete dodatne mjere i radnje na zaštiti bezbjednosti gospodina Abazovića", navode iz policije.

Prema navodima saopštenja, policija preduzima i dodatne mjere i radnje “koje imaju za cilj potvrdu predmetnih saznanja i obezbjeđenje dokaza koji bi doveli do procesuiranja lica koja su uključena u predmetne aktivnosti”.

"Ova saznanja ukazuju samo na odlučnost pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da svoje 'kriminalno bogatstvo' i uticaj na kriminalnom tržištu pokušaju da sačuvaju po svaku cijenu, te da identični ili slični slučajevi, u kojima su mete bili visokopozicionirani službenici organa bezbjednosti ili nosioci najviših državnih funkcija nisu 'nepoznanica' crnogorskih i sa njima povezanih regionalnih kriminalnih struktura”, navode iz UP.

U policiji navode da su njeni pripadnici pokazali ličnu i profesionalnu hrabrost da se “sa punim kapacitetom” suprotstave bezbjednosnim izazovima i obračunaju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Oni su poručili da će, bez obzira na sve “napore“ kriminalnih grupa, one i dalje biti u fokusu konstantne pažnje organa obavještajno bezbjednosnog sektora.

Prošle nedjelje u Kotoru su uhapšeni osumnjičeni vođa jednog od kotorskih kriminalnih klanova Slobodan Kašćelan i još pet osoba, kojima je, nakon prvobitnog puštanja na slobodu, preinačenom odlukom Višeg suda određen 30-dnevni pritvor.

Nakon hapšenja grupe osumnjičenih “Kavčana”, u subotu je u Mojkovcu ubijen 65-godišnji vlasnik hotela u tom gradu, Zoran Ašanin, a mediji su spekulisali da osoba osumnjičena za njegovo ubistvo ubila pripada “kavačkom” klanu.

Policija je saopštila da je uhapsila 43-godišnjeg G.P. pod sumnjom da je nakon kraće prepirke u jednom mojkovačkom lokalu ubio Ašanina, kao i osobu koja mu je pomogla u pokušaju bjekstva.

Prema pisanju medija, ubijeni Zoran Ašanin je brat Ivana Ašanina, nekadašnjeg gradonačelnika Mojkovca, sada lokalnog odbornika Građanskog pokreta URA, partije koju predvodi potpredsjednik Vlade Abazović.

XS
SM
MD
LG