Linkovi

Crna Gora: Bivši ministar ekonomije priveden zbog garancija za KAP


ARHIVA - Branko Vujović, ministar ekonomije Crne Gore u Podgorici 26. oktobra 2010. Foto: Savo Prelevic (RFE/RL)
ARHIVA - Branko Vujović, ministar ekonomije Crne Gore u Podgorici 26. oktobra 2010. Foto: Savo Prelevic (RFE/RL)

Crnogorska policija privela je u ponedjeljak, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva bivšeg ministra ekomonije Branka Vujovića i više drugih osoba pod sumnjom da su zloupotrijebili službeni položaj u slučaju izdavanja garancija Kombinatu aluminijuma Podgorica od 2009. do 2011. godine, javljaju mediji u Podgorici.

Glas Amerike do ovog trenutka nije uspio da dobije potvrdu ove informacije u Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu, koji još uvijek nisu izdali zvanično saopštenje o privođenju Vujovića i ostalih osumnjičenih u tom slučaju.

Antena M i RTCG pišu, pozivajući se na policijske izvore, da je u slučaju spornih garancija protiv četrnaest osumnjičenih podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe položaja, te da su “u pitanju članovi nekadašnje komisije za kontrolu državne pomoći iz Ministarstva finansija i određeni službenici Ministarstva ekonomije”.

Prije osam godina, Državna revizorska institicija utvrdila je da su državne garancije odobrene 2009. i 2010. KAP-u izdate bez detaljnih analiza finansijskog položaja, ekonomske održivosti korisnika garancija i procjene posljedica njihovog aktiviranja na državni budžet.

Vijesti pišu da je nakon izvještaja revizora tužilaštvo počelo da ispituje slučaj izdavanja 135 miliona eura garancija KAP-u koje je, kako se navodi, poreske obveznike koštalo 137 miliona eura.

Specijalno državno tužilaštvo je ranije ovog mjeseca otvorilo istragu o slučaju garancija za KAP koje je 2009, 2010. i 2011. izdala Vlada na čijem je čelu bio sadašnji predsjednik Milo Djukanović, a ministar finansija Igor Lukšić.

Branko Vujović je bio ministar ekonomije od 2009. do 2013. godine, u periodu kada su izdavane garancije za kredite posrnulog aluminijskog giganta, nekada ponosa nacionalne ekonomije.

XS
SM
MD
LG