Linkovi

Vrhovni sud razmatra optužbe protiv Trampa i pobunjenika koji su upali u Kapitol


ARHIVA - Zgrada Vrhovnog suda SAD, 9. oktobar 2018. (Fotio: AP/Pablo Martinez Monsivais)
ARHIVA - Zgrada Vrhovnog suda SAD, 9. oktobar 2018. (Fotio: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Vrhovni sud u utorak je razmatrao pitanje da li su federalni tužioci otišli predaleko kada su podigli optužnice za opstrukciju rada Kongresa protiv stotina učesnika nereda na Kapitolu, 6. januara 2021.

To je slučaj koji bi mogao da ima implikacije kada je reč o krivičnom gonjenju bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je optužen za isto krivično delo, zbog pokušaja da preokrene rezultat izbora 2020, u optužnici koju je podigao specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Džek Smit.

Sudije su saslušale argumente u vezi sa optužbama za opstrukciju zvanične procedure u slučaju Džozefa Fišera, bivšeg policajca iz Pensilvanije, koji je učestvovao u neredima 6. januara. Fišer je jedan od 330 osoba protiv kojih je podignuta ta optužba, koja proističe iz zakona usvojenog posle finansijskog skandala "Enron" pre više od dve decenije.

Sud razmatra da li se taj zakon može primeniti protiv onih koji su ometali rad Kongresa, kada je trebalo da potvrdi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. nad Trampom.

Advokati Fišera tvrde da se optužba ne odnosi na njegove aktivnosti. Optužba o opstrukciji, koja nosi do 20 godina iza rešetaka, jedna je od najčešće korišćenih optužbi za krivično delo koje je federalno tužilaštvo masovno pokrenulo posle pobune 6. januara.

Kako prenosi Rojters, konzervativne sudije Vrhovnog suda u utorak su nagovestile da su skeptične u odnosu na optužnicu za opstrukciju protiv Džozefa Fišera. Sud je saslušao argumente iz Fišerove žalbe na presudu nižeg suda kojom je odbačen njegov pokušaj da se odbaci federalna optužnica za opstrukciju zvanične procedure.

Pristalice Donalda Trampa na mitingu u Vašingtonu, 6. januara 2021.
Pristalice Donalda Trampa na mitingu u Vašingtonu, 6. januara 2021.

Tramp, bivši predsednik i najverovatniji kandidat za republikansku nominaciju 2024. suočava se sa dve optužnice u slučaju koji je pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit u Vašingtonu, a koje bi mogle da budu odbačene ako najviši sud u zemlji donese presudu u njegovu korist, u slučaju koji se odnosi na predsednički imunitet. Naime, sledeće nedelje sudije će saslušati argumente o tome da li Tramp ima apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju - predlog koji su do sada odbacila dva niža suda.

Prvom bivšem američkom predsedniku protiv koga je podignuta optužnica, Trampu se sudi u Njujorku po optužbama za tajnu isplatu novca, a takođe je optužen za mešanje u izbore u Džordžiji i za nesavesno rukovanje poverljivim dokumentima na Floridi.

Otprilike 170 optuženih od 6. januara osuđeno je za ometanje ili zaveru kako bi ometali sednice Kongresa 6. januara, među njima vođe dve ekstremne desničarske grupe, Ponosni momci i Čuvari zakletve. Izricanje kazni određenom broju optuženih je odloženo dok sudije ne donesu odluku o ovom pitanju.

Neki pobunjenici su se čak izborili za ranije puštanje iz zatvora dok se žalba rešava, jer su se plašili da bi mogli da budu duže u zatvoru nego što bi trebalo, ako Vrhovni sud presudi protiv Sekretarijata za pravosuđe. Među njima je Kevin Sifrid, muškarac iz Delavera, koji je pretio crnom policajcu motkom prikačenom za zastavu Konfederacije, kada je upao u Kapitol. Sifrid je prošle godine osuđen na tri godine zatvora, ali je sudija nedavno naredio da bude pušten na slobodu godinu dana po početku služenja zatvorske kazne, dok se čeka odluka Vrhovnog suda.

Vrhovni sud se fokusira na to da li provizija protiv opstrukcije, u zakonu donetom 2002. godine posle finansijskog skandala korporacije "Enron", može da se primeni protiv optuženih za događaje 6. januara.

Fišerovi advokati tvrde da je namena te provizije bila da se zatvori rupa u krivičnom zakonu i obeshrabri uništenje dokumenata posle pokretanja istrage. Do pobune u Kapitolu, kako su rekli Vrhovnom sudu, svaki krivični slučaj koji se pozivao na tu proviziju, sadržao je navode o uništenju dokumenata, ili o manipulisanju njima.

Međutim, Sekretarijat za pravosuđe navodi da druga strana zakon tumači suviše usko, i da se njime pokrivaju sve forme opstrukcije zvanične procedure, uključujući i Fišerovo "učešće u nasilju i neredima čiji je cilj bio da se prekine zajedničko zasedanje Kongresa na kome su povrđeni rezultati predsedničkih izbora".

U odvojenom slučaju koji se odnosi na predsednički imunitet, tužilac Smit je rekao da su optužbe za opstrukciju protiv Trampa validne bez obzira na ishod Fišerovog slučaja.

XS
SM
MD
LG